duminică, 10 mai 2015

Sărbătoarea Fiii satului, la Subcetate
Moto:
„La obârşie, la izvor
nici o apă nu se-ntoarce,
decât în chip de nor.
La obârşie, la izvor
nici un drum nu se întoarce
decât în chip de dor.
O, drum şi ape, nor şi dor,
ce voi fi, când m-oi întoarce
la obârşie, la izvor?
fi-voi dor atuncia? Fi-voi nor?”
Lucian Blaga, Cântecul obârşiei

1.     Despre nevoia întoarcerii la obârșie

Satul tradițional era o entitate socială, a cărei existență curgea lin, în concordanță cu ritmicitatea anotimpurilor, marcată de sărbătorile anului, de momentele importante din viața fiecărui membru al colectivității – naștere, nuntă, moarte…
Veni, însă, o vreme în care omul de la țară fu silit să se îndepărteze de matricea satului natal, să-și schimbe felul de viață, să se acomodeze noilor realități impuse de mecanizarea agriculturii și de industrializare. Satul tradițional a cunoscut radicale transformări. Cei din generația mea le-au cunoscut, le-au trăit, le simt. Nimic nu mai e ca în urmă cu cincizeci de ani… Avem sentimentul că ne aflăm între două lumi…
Mulți dintre tinerii născuți la țară au devenit orășeni, dar ei, și nu numai ei, ci și copiii lor, poartă ascunse în adâncul sufletului nostalgiile copilăriei petrecute împreună cu părinții și bunicii în satul de obârșie. Câte amintiri! Câte repere existențiale! Câte chemări ale rădăcinilor!
Suntem, la origine, un popor de țărani. Toți ne simțim rădăcinile, mai apropiate sau mai îndepărtate, înfipte în țărâna unui loc, toți ne simțim fiii unui anume sat. Cu cât crește timpul în urma noastră, cu atât simțim mai acut chemarea străbunilor. Fiii satului, oriunde s-ar afla, percep cu toate simțurile lor glasul pământului natal, al obârșiei, glas care se cuibărește în sufletul celui plecat sub formă de dor, dor de acasă. Dorul este un sentiment atât de complex, definit simplu de români printr-un cuvânt intraductibil în alte limbi. La obârşie, la izvor/ nici un drum nu se întoarce/ decât în chip de dor.
Cauza dorului este neputința de a da uitării legătura noastră cu începuturile, cu trezirea la viață, cu familia și rădăcinirile, cu primele lecții practice despre iubire, prietenie, încredere, sinceritate, frumusețe, bine…
În acest context s-au născut și sărbătorile, de mai mică sau mai mare amploare, organizate de către comunitățile satelor, spre a-și aduna acasă, într-o zi anume, fiii risipiți prin lume. Este un semn că nu uităm cine suntem, că nu vrem să uităm semnele identității noastre. Este un semn de iubire, prețuire și respect pentru neamul din care facem parte, pentru obârșia noastră.

2. Fiii satului nu vor să-și uite tradițiile și portul

Grație internetului, mass-mediei, cărților, ne putem lesne informa despre felul în care se organizează întâlniri ale fiilor satului pretutindeni în România.
În capitolul „Pelerin la Poiana Stampei”, muzeograful și scriitorul Ioan Grămadă din Câmpulung Moldovenesc relatează în cartea sa, „Pe meandrele vieții”, despre onoarea de a fi invitat să participe la Festivalul Național „Flori de pe Dorna”, organizat la  Poiana Stampei, „unul din cele mai frumoase sate, Satul Cultural al României[1], prilej cu care are loc și Întâlnirea Fiilor Satului.  „Participă la sărbătoare oameni născuți pe aceste meleaguri, stabiliți în alte localități din țară sau peste hotare, personalități din conducerea județului și din diferite domenii, foarte mulți locuitori ai comunei și numeroși turiști din țară și străinătate.
Manifestarea începe, de obiciei, cu liturghia de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din centrul comunei, cu oficierea simbolică a cununiilor de aur pentru perechile ce au împlinit 50 de ani de la căsătorie, fiindu-le înmânate diplome și daruri din partea Primăriei.
Are loc apoi parada portului popular, din fața bisericii și până în parcul din centrul comunei, cu călăreți și căruțe. Participă și membrii ansamblurilor folclorice și ale formațiilor artistice care urmează să evolueze în cadrul festivalului, iar artiștii și rapsozii populari se bucură de onoarea de a fi purtați în căruțele frumos împodobite cu covoare țesute cu motive populare.
În fața maiestuosului monument al eroilor, din granit, are loc ceremonia religioasă oficiată de către un sobor de preoți și dedicată eroilor căzuți în Primul și Al doilea Război Mondial, apoi fanfara intonează Imnul de Stat al României, Imnul Eroilor...” [2]
De albumul comunei Botoșana mă bucur grație generozității domnului Ioan Grămadă.[3] Aflu din album despre importante evenimente organizate în această localitate în fiecare an, devenite tradiționale: Festivalul „Dor Bucovinean”, Obiceiul de iarnă „Căiuții din Botoșana” și „Balul Gospodarilor din Botoșana”. Sunt tot atâtea prilejuri de adunare a fiilor satului „acasă”, în Botoșana. Cinste celor care  știu să-și aprecieze valorile, să le promoveze, să le perpetueze, să se bucure de ele!
Nu de mult timp, am avut onoarea să vorbesc cu unul din fiii satului nostru, doamna învățătoare Iulia Dumitru (n. Hanga), statornicită în Rupea. [4] Mi-a vorbit despre Balul portului popular, la Rupea. Cu balul portului popular se încheie Sărbătorile de iarnă, după 24 Ianuarie, mărturisea doamna Iulia. Balul este organizat de ceata de flăcăi care, la Sărbătorile de iarnă, îmbrăcați în straiele tradiționale, colindă tot orașul, vizând în special casele unde există și fete. Sunt primiți în curte, unde colindă și dansează. Fata este invitată mai întâi la joc, apoi la Balul portului popular. În seara respectivă fetele se prezintă la petrecere cu mamele lor care aduc coșuri cu mâncare, fiindcă la miezul nopții se întinde o masă mare. Când se termină masa, mamele pleacă acasă, dar petrecerea continuă. La ultimul bal au participat 450 de persoane, toți fiind îmbrăcați în port tradițional.” [5] Desigur, Balul portului popular este un fericit prilej de reuniune a celor care se simt legați prin obârșie de Rupea, un prilej de reîmprospătare a tradițiilor și de cultivare a iubirii pentru portul popular.

3. Întâlniri ale fiilor satului, la Subcetate

Întâlnirile fiilor satului diferă de la o localitate la alta… Comuna Subcetate este și ea o localitate aparte. Este o localitate montană, situată în partea nordică a Depresiunii Giurgeului, pe Valea Superioară a Mureșului, fiind străjuită de jur-împrejur de crestele munților Gurghiu, Giurgeu și Călimani. Este o localitate cu o vechime atestată de peste 300 de ani, dar al cărei nume – satul de sub Cetate – ne trimite cu gândul le vremuri mult mai îndepărtate.

3.1. Subcetate, o așezare românească cu specific patriarhal până la jumătatea secolului al XX-lea, a devenit, printr-o împrejurare fericită, „satul cu liceu”, în anul 1955 pentru trei ani, apoi din 1961 definitiv, ceea ce i-a schimbat destinul. [6]
În 1965, a plecat prima promoție de absolvenți ai Școlii Medii Mixte din Subcetate, cu promisiunea de a se reîntoarce, la sfârșitul lunii mai, peste zece ani. Și-au respectat promisiunea și și-au reînnoit-o la fiecare zece ani. Ce-i drept, numărul celor aproape 40 de absolvenți și al profesorilor lor de atunci a devenit tot mai mic. Anul acesta se vor întâlni, tot într-o zi de mai, a doua zi de Rusalii, după 50 de ani… doar jumătate. Nu au uitat de unde au plecat. Nici ei, nici cei care le-au urmat.
Din 1965, în fiecare an a zburat de la liceul din Subcetate câte un stol… de absolvenți, care au împânzit țara, apoi lumea. Școala, comunitatea se mândresc cu ei. Sunt oameni de nădejde pretutindeni. La rândul lor, sunt mândri de obârșia lor, de părinții și profesorii lor, de neamurile, prietenii și consătenii lor. Sunt 50 de ani de atunci… Satul mai rezistă. Până când?
Întâlnirile absolvenților de liceu s-au înmulțit în timp. Pot fi de 10, 20, 30, 40, 50 de ani.

 1983-2013
 1994-2014
Putem considera fiecare asemenea întâlnire o sărbătoare a fiilor satului, nu doar o sărbătoare a lor, ci a școlii, a familiilor lor, a comunității. De fiecare dată, cei care revin la școală doresc să se întâlnească, în mod festiv, cu actualii elevi și profesori ai școlii, fiindu-le alături și cei din familiile lor care mai trăiesc în localitate. Este un moment marcat de  puternice emoții, perceput ca o adevărată sărbătoare.
În anul 2002, la sărbătorirea a 40 de ani de existență neîntreruptă a liceului din Subcetate (1961-2002), s-au invitat la școală toate promoțiile liceului. A fost o întâlnire reverberantă, fiindu-ne alături reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Primăriei și ai Bisericii din localitate, reporterul Marica Valentin de la Radio Târgu-Mureș, jurnaliști. Toate activitățile organizate în Săptămâna Școlii din acel an (19 –25 mai 2002) au fost consacrate memorabilei întânirii aniversative: dezvelirea în holul principal al școlii a unei plăci de marmură pe care sunt gravate cuvintele: „Vivat, crescat, floreat Liceul din Subcetate, la aniversare (1956-2002)! Recunoştinţă veşnică colectivului de dascăli şi harnicilor locuitori ai comunei Subcetate pentru strădania de a înălţa un locaş şcolar. 21 mai 2002”, Expoziația de aranjamente florale, Festivalul de teatru școlar, ediția I, Vernisajul expoziţiei de grafică Zorel Suciu, Inaugurarea muzeului liceului, Balul majoratului, Întâlnire cu scriitori, Spectacol de muzică și poezie, Lansarea monografiei școlii/ liceului din Subcetate[7].
La întâlnirea festivă a tuturor promoțiilor de liceeni, în prezența elevilor, cadrelor didactice și cetățenilor comunei s-au rostit alocuțiuni emoționante, s-au decernat diplome de excelență profesorilor care au slujit în acest liceu în cei 40 de ani.
Întâlnirile după ani și ani ale absolvenților de liceu sunt emoționante. Ce răsplată mai mare poate aștepta un profesor aflat la pensie, după 40 de ani de activitate la catedră, decât o simplă invitație la o asemenea revedere? „Pentru că ne-ați dăruit fiecăruia dintre noi câte o frântură din sufletul dumneavoastră, avem deosebita onoare de a vă invita, să ne bucurăm din nou, după 30 de ani de la absolvirea liceului. Vom fi bucuroși să ne fiți alături în această zi, vineri, 15 mai 2015, ora 11, 00, la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate. Promoția anului 1985 a Liceului Industrial Subcetate”

3.2. Începând cu anul 1977, când avocatul Pavel Muscanu a organizat la Subcetate prima întâlnire a celor originari în această comună și care împlineau în acel an o vârstă rotundă, au devenit obișnuite asemenea revederi ale fiilor satului care marchează 50 sau 60 de ani, născuți sau trăitori în Subcetate. Aceștia se întâlnesc de dimineață, într-o zi de duminică, la Primărie, primesc binecuvântarea preotului după ce participă la liturghia de la Biserica din localitate, fac pomenirea celor morți, în special a celor din leatul lor, la monumentele eroilor din cimitir, unde se depun și coroane de flori. De apreciat este că în ultimii ani toți au simțit nevoia să îmbrace straiele străbune. Sărbătoarea lor devine un moment de bucurie pentru familiile lor și pentru comunitatea care participă la sfânta liturghie împreună cu ei. 


 1952-2012: la 60 de ani
 1964-2014: la 50 de ani
3.3. O inițiativă lăudabilă au avut în 1982 câțiva  locuitori ai cătunului de Peste Mureș de a organiza o întâlnire a fiilor satului cu toți cei care trăiesc sau s-au născut în acest cătun, parte componentă a satului Subcetate din comuna cu același nume. Au urmat alte două asemenea întâlniri, în 1987 și în 2011.

 1982
 1987
 2011

Despre aceste întâlniri ale satului găsim mărturii în cartea „Acasă, la Subcetate”.[8]
„Într-o lume golită de sensuri, întoarcerea la noi înşine ne face mai liberi, mai fericiţi şi mai buni. Ne apropie atât mult de Dumnezeu!”, precizează Dr. Doina Butiurcă în prefața cărții.[9]
     
4. Cărțile obârșiei [10]

„Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, care, cu har, i-au dedicat localităţii Subcetate mai multe cântece ale obârşiei, de la istorie şi civilizaţie rurală, la etnografie, datini, folclor literar, particularităţi lingvistice, credinţe arhaice, ritualuri şi simboluri, invocă, din nou, aducerea-aminte, întru a argumenta şi perpetua rodnicia timpului, creşterea lui, în vechea aşezare din zona Topliţei Române. Câmpul ideatic al autorilor priveşte indestructibilitatea imaginii satului. Ducem în suflet imaginea satului până la mormânt – este credinţa mărturisită a profesorului Ioan Dobreanu. Orizontul spaţial în care trăim copilăria ne modelează sufletele şi ne cultivă imaginaţia”. (Dr. Valentin Marica) [11]

5. Gânduri pentru neuitare

Mi-aș dori ca în viitorul apropiat, într-o duminică frumoasă de vară a fiecărui an, să organizăm la Subcetate sărbătoarea fiilor satului, care să culmineze cu un bal al portului, ca la Rupea, sau cu un bal al gospodarilor, ca în Bârsana din Bucovina. Ce prilej minunat ar fi să-i aducem acasă pe cei plecați, de a le trezi dorința de a se îmbrăca în portul străbunilor, de a nu uita, nici portul, nici străbunii, nici locul obârșiei, și de a trăi împreună bucurii neînchipuite.

Prof.  Doina Dobreanu

15 MAI 2015

INTÂLNIREA DE 30 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI

Dir. adj. IOAN CUTLAC: Cuvântul de bun venit


Alocuțiunea șefei de promoție: MARIANA URZICĂ

Diriginte: prof. ȘTEFAN POPA

Moment de reculegere

Prezența
 


[1] Ioan Grămadă, Pe meandrele vieții. Autorul la 70 de ani, Editura PIM, Iași, 2014
[2] Idem, p. 147-148
[3] Comuna Botoșana. Album foto-turistic, Material realizat în cadrul proiectului „Botoșana – Veche vatră stră moșească”, 2013
[4] Doina Dobreanu, Vasile dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura „Codruța-Cezara Marica”, 2014, p. 118-123
[5] Idem, p. 121-122
[6] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, Subcetate-Mureș. File de monografie, Editura Motiv, Cluj-Napoca, 1999;
Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Liceul din Subcetate, judeţul Harghita. Prezentare monografică. 1956-1958; 1961-2002, Editura Scoruş, 2002; Grupul Şcolar „Miron Cristea” şi Asociaţia Culturală „Dobreanu”, Liceul din Subcetate, la 50 de ani. Coordonatori: Prof. Vasile Dobreanu şi Prof. Doina Dobreanu, F&F Gheorgheni, 2011
[7] Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Liceul din Subcetate, judeţul Harghita. Prezentare monografică. 1956-1958; 1961-2002, Editura Scoruş, 2002
[8] Dobreanu, Doina, Suciu, Zorel, Acasă, la Subcetate… În cătunul de Peste Mureș, Prefață Conf. Univ. Dr. Doina Butiurcă, Editura F&F International S.R.L. Gheorgheni, 2012
[9] Idem, p. 6
[10] Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Subcetate-Mureş. File de monografie, Editura Motiv, 1999.
Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, Liceul din Subcetate, judeţul Harghita. Prezentare monografică. 1956-1958; 1961-2002, Editura Scoruş, 2002
Doina Dobreanu, Cusături artistice din Subcetate-Mureş (Harghita), F&F Gheorgheni, 2008
Doina Dobreanu, Ţesături româneşti din zona Mureşului Superior (Secolul al XX-lea), F&F Gheorgheni, 2010
Doina Dobreanu, Surâsul amintirilor, F&F Gheorgheni, 2011
Doina Dobreanu, Cântecul obârșiei, F&F Gheorgheni, 2011
Doina Dobreanu și Zorel Suciu, Acasă, la Subcetate, F&F Gheorgheni, 2012
Doina Dobreanu şi Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, Subcetate. Un secol de istorie în imagini, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 2013
[11] Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu, La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura „Codruța-Cezara Marica”, 2014, p. 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu