miercuri, 28 noiembrie 2018

SUBCETATE sărbătorește CENTENARUL MARII UNIRI: 1918-2018


Pentru a marca un moment aniversar deosebit, 100 de ani de la Marea Unire, Primăria comunei Subcetate împreună cu Liceul “Miron Cristea” şi Asociaţia Culturală “Dobreanu” au gândit şi au propus publicului un vast program de activităţi, aşa cum obişnuiesc de fiecare dată, desfăşurat în 29 noiembrie la Căminul Cultural din localitate.

Prima activitate a zilei a fost prezentarea expoziţiei foto-documentare “Personalităţi harghitene şi covăsnene la Marea Unire”, organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf.Gheorghe. Au prezentat muzeografa Ana Dobrean şi prof. Doru Dobrean. Expoziţia este una dintre cele cinci proiecte expoziţionale demarate de MNCR în cadrul programului naţional Centenarul Marii Uniri şi conţine documente, fotografii şi componente informaţionale privind contribuţia la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri a unor intelectuali români din zona Covasna-Harghita. Printre personalităţile harghitene şi covăsnene prezente în expoziţie se numără Patriarhul Miron Cristea, Mitropolitul Nicolae Colan, scriitorul Romulus Cioflec, Octavian Codru Tăslăuanu, scriitor şi om politic, Episcopul Aurelian Antal şi nu numai. Alături de MNCR la acest proiect au fost Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul Ecleziastic Mitropolit Nicolae Colan, Sf.Gheorghe, Mănăstirea Sf.Prooroc Ilie Topliţa, Muzeul Bisericii Sf.Nicolae – Prima Şcoală Românească, Braşov şi Primăria comunei Subcetate. Expoziţia, amenajată în una din sălile Caminului Cultural din Subcetate, rămâne deschisă până pe 25 ianuarie 2019, iar prof. Anişoara Balog spunea că acolo se vor desfăşura câteva dintre orele de istorie.

Restul activităţilor din program s-au desfăşurat în sala de spectacole a Caminului Cultural, iar cuvânul de deschidere a venit din partea profesoarei Anişoara Balog, care de altfel a moderat întregul program. “Cred că ceasta este cea mai importantă activitate desfăşurată la Subcetate”, spunea printre altele prof. Anişoara Balog. După săptămâni întregi de pregătire, Grupul vocal “Armonia” al comunei Subcetate a urcat pe scenă pentru a încânta audienţa.

Au avut loc trei lansări de carte. Prof. Dr. Cristian Lazăr a prezentat publicului din Subcetate cea de-a treia carte pe care o semnează: “Topliţa şi Marea Unire. Contribuţii ale Topliţei şi localităţilor din jur la întregirea Neamului”, o carte-album recent ieşită de sub tipar, în condiţii grafice deosebite, lansată de curând la Topliţa. “Am simţit în scrierea acestei cărţi o datorie faţă de toţi înaintaşii noştri care ne-au lăsat o ţară întreagă. o datorie de onoare faţă de Topliţa în anul Centenarului”, afirma prof. Lazăr. Cartea structurată în două părţi prezintă pe de o parte cadrul general în care s-a desfăşurat Primul Război Mondial, cu participarea României, contextul internaţional al pregătirii Marii Adunări Naţionale, preliminarii ale Unirii, recunoaşterea internaţională a Unirii şi nu numai, iar pe de altă parte e prezentată contribuţia Topliţei şi localităţilor din jur la realizarea Unirii. Comparând situaţia actuală cu cea din trecut, prof. Lazăr spunea cu o urmă de regret că “un asemenea moment de unitate precum cel de la 1918 mai găsim azi doar în cărţile de istorie”.

Prof. Doina Dobrean a prezentat “Probele Fiinţei Neamului”, o carte semnată de prof. Stelian Răducanu din Braşov. Parte din Colecţia “Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”, cartea apărută de curând la Editura Eurocarpatica din Sf.Gheorghe, prezintă evenimente din istoria românilor începând cu vremea dacilor. “aceasta este o bibliotecă într-o carte şi este una nu pentru împrumut, ci de ţinut în casă”, afirma prof. Doina Dobrean. “Probele Fiinţei Neamului” adună în paginile sale dovezi arheologice şi documentare din primul mileniu care demonstrează continuitatea românilor pe aceste meleaguri.

Iar cea de-a treia carte lansată a fost “Subcetate, la Centenarul Marii Uniri. 1918-2018”, prezentată de prof. Anişoara Balog. Este vorba despre un volum colectiv, apărut la Editura “Cezara Codruţa Marica”, coordonat de profesorii Doina şi Vasile Dobrean. Ideea cărţii a apărut în atmosfera efervescentă a simpozionului Subcetate – istorie, cultură, spiritualitate: 1918-2018, Arc peste Timp, desfăşurat în august 2018 la Subcetate, iar cuprinsul e alcătuit din titlurile comunicărilor şi ale activităţilor din cadrul acestui simpozion.

În continuare, a urcat pe scenă o parte a Grupului Psaltic “Anastasios”, coordonat de prof. Bogdan Pulhac, purtând publicul pe tărâmul muzicii psaltice bizantine, care îndeamnă la meditaţie, introspecţie şi linişte. Au urmat alte trei prezentări. Preotul Traian Ciubucă a ţinut o amplă prelegere despre contribuţia Bisericii la construirea conştiinţei poporului roman, despre apariţia ideii de unitate naţională şi despre relaţia dintre Biserică şi istoria noastră. Aşa cum a arătat preotul Traian Ciubucă, Biserica şi-a pus şi ea amprenta în toate momentele istorice importante. Biserica şi-a adus contribuţia faţă de popor prin preoţii militari paticipanţi la Primul Război Mondial, prin călugării şi călugăriţele care au plecat în mod voluntar pe front alături de Crucea Roşie, pentru a îngriji bolnavii şi răniţii. Preotul Traian Ciubucă ne-a mai prezentat câteva nume ale celor ce au avut un aport mai pregnant la Marea Adunare Naţională, nume precum Ep. Miron Cristea, Nicolae Bălan, Petre Barbu şi alţii.

Protopop Adrian Lung a susţinut o prezentare despre Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, ajuns ulterior unul dintre cei trei cardinali români. Expunerea cu titlul “Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, făuritor de neam şi ţară” a fost o prezentare a vieţii episcopului prin intermediul fotografiilor-document păstrate. Iuliu Hossu a început ca preot-militar în grad de sublocotenent, a fost şi personalitate politică, a ajuns Doctor în filosofie şi teologie şi spre final, cardinal. Aşa cum mulţi ştiu deja, Iuliu Hossu a fost cel care a citit Proclamaţia Unirii la Alba Iulia în 1918 şi, aşa cum spunea ppop Adrian Lung, Iuliu Hossu este “un exemplu de tărie şi verticalitate”.

A luat apoi cuvântul prof. Petru Cotfas, care a vorbit despre începuturile localităţii Subcetate, despre primele nume de localnici atestate documentar şi despre contribuţia şi jertfa locuitorilor comunei la cele două războaie.

Programul s-a încheiat cu un cuvânt din partea prof. Ion Rizea, primarul comunei Subcetate şi cu recitalul Corului “Arhanghelii” al Casei de Cultură Topliţa, coordonat de Alin Negrea. Coriştii au prezentat publicului piese patriotice, piese folk şi câteva colinde.

Pe 1 Decembrie, românii din Subcetate au plecat cu tricolorul de la Primărie spre Biserică pentru a asista la slujba de pomenire a eroilor şi la depunerea de coroane în cimitirul Bisericii “Sf.Dumitru”. Apoi s-au îndreptat cu toţii spre Caminul Cultural pentru a lua parte la un spectacolul pregătit de elevii şi profesorii Liceului “Miron Cristea”. S-a intonat imul naţional, iar primarul Ion Rizea şi Anişoara Balog, director adj. şi profesoară de istorie, au vorbit despre Centenar şi despre însemnătatea Zilei Naţionale. Copiii de la grădiniţa “Piticot” îndrumaţi de ed. Viorica Urzică, elevii clasei a III-a alături de înv. Melania Dinu, clasa a VI-a coordonată de prof. Corina Savu şi Alina Maghei, clasele VII-VIII alături de profesorii diriginţi Cristian Popa şi Ionela Popa, clasa a XI-a alături de prof. dirigintă Maria Ciobotă şi clasa a XII-a alături de diriginta Anişoara Balog au prezentat o serie de cântece patriotice şi poezii. Elevi din clasa a V-a şi clasa a IX alături de prof. Crina Gabor şi Dina Bobric au pregătit scenete cu tema Zilei Naţionale. Pe scenă a mai evoluat Grupul folk “Doar noicoordonat de prof. Daniela Buzilă şi Corul “Intermezzo” al liceului, coordonat de prof. Bogdan Pulhac.

Cosmina Marcela OLTEAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu