duminică, 19 august 2018

Zilele Comunei Subcetate – zile pline de activităţi cultural-artistice şi sportive (18-19 august 2018)

     Zilele Comunei Subcetate (18-19 august) au fost sărbătorite anul acesta printr-o serie de activităţi culturale, sportive şi artistice, demne de consemnat. În cele două zile s-au desfăşurat diferite evenimente: Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, ediţia a III-a, cu tema Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp, 4 expoziţii, concursurile sportive (mini-fotbal, baschet, volei şi tenis de masă) din cadrul proiectului Sănătate, sport şi voie bună, desfăşurate la Baza spotivă a Liceului Miron Cristea, un spectacol folcloric, respectiv de muzică uşoară, moderate de Gheoghe Filip, şi o frumoasă paradă a portului popular. Toate acestea s-au desfăşurat din iniţiativa Primăriei Comunei Subcetate (https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Subcetate,_Harghita), a Consiliului Local şi a Asociaţiei Centrul pentru Resurse şi dezvoltare durabilă “ORIZONT 2050”. La buna desfăşurare a evenimentelor au contribuit considerabil partenerii: Asociaţia Culturală “Dobreanu” (https://asociatiaculturaladobreanu.blogspot.com/), Liceul Miron Cristea (https://liceulmironcristea.ro/şi Asociaţia de Tineret “Ecoul” din Subcetate (https://www.facebook.com/ecoul.subcetate.3).


Simpozionul Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp

       Simpozionul ISTORIE, CULTURĂ, SPIRITUALITATE, aflat la ediţia a III-a, s-a înscris anul acesta în tematica Centenarului Marii Uniri, fiind intitulat Subcetate: 1918-2018 – Arc peste timp. Cuvântul de deschidere a venit din partea primarului Comunei Subcetate, prof. Ion Rizea, a cărui discurs emoționant a fost însoţit de un îndemn la unitate pe care rar l-am putea întâlni la un alt edil de prin aceste locuri, după cum spunea poetul Ionel Simota, moderatorului simpozionului.
      Prima prezentare, 1 Decembrie 1918, Sfințenie și vecie, a fost susţinută de Prof. Dr. Valentin Marica, plecând de la prezentarea cărții cu titlul Sfințenie și vecie. Reflecții la Centenarul Marii Uniri, o antologie a reflecțiilor celor 25 de colaboratori despre lumina sublimă de la 1 Decembrie 1918. „Rememorările, documentarul, cunoașterea adecvată a evenimentului istoric, atitudinea colaboratorilor coexistă cu fiorul pe care doar rugăciunea îl poate avea. Marea Unire este simțită ca fiind Marea Înviere a ființei românești, superlativul ei absolut (…), sfințenie, în numele veciei”,  precizează coordonatorul volumului, Valentin Marica. „Unirea cea Mare nu mai are rotundul de leagăn și conștiintă din 1918, rămânând pe mai departe vis şi ideal, neodihnă şi datorie de onoare. Aşadar, se cere a fi trezit spiritul. Şi acţiunea acesta, ar spune marele Nicolae Titulescu, nu trebuie să întârzie.” (Valentin Marica) 
      Pe coperta cărţii se află reproducerea sculpturii Cupola a artistului Mihai Buculei, monument dedicat Centenarului Marii Uniri, la care se lucrează şi care se va dezveli în decembrie 2018 la Alba Iulia. 

      Prof. Dr. Valentin Marica şi-a încheiat  intervenţia cu poezia Subcetate:
 „Sat domol, 
cu semnul crucii 
în mersu-i răbduriu, 
răzor fierbinte al Sangidavei, 
sat de lângă râu, 
văpaia ostenirii 
făgăduind-o, ne
spus. 

Atât de viu 
este aici Iisus.”


      A urmat prezentarea Anul 1918, anul libertății națiunilor, susţinută de Anişoara Balog, director adj. la Liceul Miron Cristea, şi de prof. Dr. Iosif Marin Balog, cercetător științific la Institutul de istorie George Barițiu din Cluj-Napoca al Academiei Române. Plecând de la principiul determinării naționale, de la principiile formulate de W. Wilson referitoare la dreptul la autodeterminare al popoarelor în virtutea principiului majorităților și al dreptului lor la decizie, istoricii au arătat caracterul democratic al tuturor deciziilor pe care popoarele din Monarhia Austro-Ungară le-au luat în toamna anului 1918, au arătat și că tocmai caracterul lor democratic a asigurat durabilitatea acestor decizii.      Cea de-a treia prelegere a fost un Omagiu ctitorilor Marii Uniri, prezentat audienţei de prof. Doina Dobrean şi de prof. Vasile Dobrean. Prezentarea a fost structurată în patru secţiuni: „Jertfele locuitorilor comunei Subcetate la Marele Război: 1914-1918”, „Participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918”, „Protopopul gr. cat. Vasile Urzică, personalitate proeminentă între ctitorii Marii Uniri” şi „Mărturii despre generația Marii Uniri”. Din această prezentare am aflat, printre multe altele, că delegația comunei Subcetate a fost alcătuită din gospodari fruntaşi şi destoinici din comună, în frunte cu preotul paroh și notarul: Preotul Dr. Augustin Tatar, notarul Iacob Pop, Muscă D. Dumitru, Cotfas Nicolae, Cotfas Ioan, Urzică V. Ioan. (…) În ziua Marii Uniri, locuitorii comunei Subcetate s-au adunat la biserică. Aici s-a sfinţit primul steag românesc, confecţionat de Lucreția Pop (născută Urzică), s-a depus jurământul de credinţă către neamul românesc şi s-a cântat Deşteaptă-te, române, învățat de la învățătorul Petru Gafton, abia întors, bolnav din deportarea în Ungaria. Despre Protopopul gr. cat. Vasile Urzică am aflat că a fost preot auxiliar în Subcetate în perioada 1900-1905, devenind apoi Paroh la Subcetare (1905-1916) şi ctitorul Bisericii „Sf. Dumitru” din localitate. Vasile Urzică ajunge ulterior Protopop greco-catolic de Alba Iulia (1916-1942) și paroh în cartierul albaiulian Lipoveni I (1916-1942), vice-președinte al Consiliului Național Român local din Alba Iulia (1918-1919), participant la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 şi senator PNȚ de Alba (1931-1935). În calitate de vicepreședinte al Consiliului Național Român din Alba Iulia (președintele fiind Ioan Teculescu, protopopul ortodox de Alba Iulia), Vasile Urzică a fost implicat în organizarea Marii Adunări de la Alba Iulia.http://asociatiaculturaladobreanu.blogspot.com/2018/08/omagiu-ctitorilor-marii-uniri-subcetate.html

       A urmat apoi momentul muzical prezentat de tinerii din Grupul folk – Călimănel condus de  pr. Petru Cătinean
       La final, a avut loc vernisajul celor 4 expoziţii: cea de goblenuri (peste 100), a d-nei Rodica Jianu, expoziţia de grafică a studenților de la Academia de Arte din Timișoara, coordonată de prof. univ. dr. Adorian Vică, decanul Facultăţii de Arte Vizuale, o expoziţie de grafică de carte (Cosmina Oltean) şi expoziţia de icoane pe sticlă, realizate de elevi din cadrul Cercului de pictură de la Liceul Miron Cristea, coordonaţi de prof. Bogdan Pulhac şi Daniela Buzilă. Icoanele au fost realizate pentru Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale 2018, de la Miercurea Ciuc (faza judeţeană), de unde s-au întors cu multe premii. La faza naţională desfăşurată ulterior la Sibiu, în perioada 24-30 iulie, elevele Dana Bajko şi Mirabela Dobrean au obţinut Premiul III.


 A consemnat Cosmina M. OLTEAN


POSTĂRI PE FACEBOOK:

 l-am putea întâlni la un alt edil de prin aceste locuri. Au urmat apoi tineri luminoși din Grupul folk – Călimănel al pr. Cătinean din Toplița și însoțiți de un om inimos, Marian Olaru, care au trezit în noi sentimente frumoase. Expoziția de goblenuri a doamnei Rodica Jianu, icoanale pe sticlă ale copiilor din Subcetate, lucările de grafică ale studenților de la Academia de arte plastice din Timișoara și ale Cosminei Marcela Oltean ne-au încântat privirile și sufletele...Vă mulțumesc pentru că am fost părtaș la un asemenea eveniment și vă felicit din toată inima!

11 ore
DACĂ N-AR FI FOST NU S-AR MAI POVESTI...Ziua de 18 august 2018 a fost la Subcetate de Mureș o zi a cordialității în numele Transilvaniei ca jertfă și mântuire. Această zi trebuie POVESTITĂ...Am vorbit, ACOLO, despre 1 Decembrie 1918 - SFINȚENIE ȘI VECIE.


În imagine: poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc, primarul prof. Ioan Rizea, Valentin Marica, cercetătorul științific Iosif Balag din Cluj și prof.etnolog Doina Dobreanu, detaliind reflecția lui Ioan Alexandru: „SUNTEM SEMINȚIE FĂRĂ GREȘ”.2 comentarii:

 1. AUG. MOCANU: Prin cugetul, sufletul si obrazul meu de octogenar, Va felicit pentru continutul de inalta calitate stiintifica, pentru forma atragatoare, expresie a geniului popular din Subcetate Mures si pentru miezul patriotic profund care se degaja din Viata la Subcetate.
  Va urez putere si vointa in nepretuita opera de cercetare pe care o desfasurati.
  Cu aleasa consideratie, prof. Aug. Mocanu

  P.S. Clatinu-ma ca frunza,
  Cand pica bruma pe ea.
  Clatinu-ma ca creanga
  Ce n-a-nfrunzit degeaba;
  A-nfrunzit si-a inflorit,
  Desi vremea o-a clatit,
  O-a clatit pe creanga scumpa,
  Visele sa i le rumpa
  Si de-a rumpe-o chiar pe ea,
  Cu visele s-a-ngropa
  Acolo va-nmuguri
  Si la soare-a rasari.

  A iesit o jucareaua
  Ce se uita drept la steaua.

  Un mocan din Baragan,
  In jeb, fara niciun ban.

  RăspundețiȘtergere
 2. Prof. M. STOICA: Am citit articolul Cosminei. Ai avut parte de două zile minunate, draga mea Doina! Mi-a plăcut programul organizat, de aleasă ținută, potrivit pentru un public variat. Cinste vouă, ca promovați munca, talentul, tradiția! Felicitări tie, ca aduci in comuna oameni de talia lui Valentin Marica! Ce discurs vibrant! Oameni cu valoare de patrimoniu national, ce sa mai vorbim.

  RăspundețiȘtergere