duminică, 21 august 2016

Zilele comunei SUBCETATE (20-21 august 2016), în imagini

Colocviul cu tema: „Subcetate - istorie, cultură, spiritualitate”

 


Primarul Ioan Rizea
Dr. Ioan Lăcătușu:

Cunoașterea istoriei și culturii românești din sud-estul Transilvaniei -  o prioritate a Editurii Eurocarpatica.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Profesioniștii noștri, Doinița – Ana Dobrean, Profesor, etnograf, colecționar la 65 de ani, Coordonator: Ioan Lăcătușu, Ediție îngrijită de Vasile Dobrean și Ioan Lăcătușu, Editura Eurocarptica, Sfântu-Gheorghe, 2015
 

Dr. Valentin Marica:
Valori monografice ale unui gen publicistic: INTERVIURILE de la Subcetate. Cu referiri la volumele 1-3 din seria La obârșie, la izvor... Convorbiri la Subcetate de Doina Dobreanu și Vasile Dobreanu, Editura "Cezara" 2013-2015.
 


Dr. Valentin Marica:  
- Iarba Golgotei, publicistică, Editura Vatra veche, Tg.Mureș 2015, colecția 100 de cărți pentru Marea Unire, 1918-2018.
- În liturghia ierbii, Interviuri cu Valentin Marica, Editura Vatra veche, Tg.Mureș 2015.
- George Coșbuc, Interpretări, 150 de ani de la nașterea poetului, Editura Cezara, Tg.Mureș 2016


Prof. Ilie Șandru:
Octavian C.Tăslăuanu şi Războiul de Întregire a Neamului 


Ani de zbucium. Roman, Editura Vatra veche,Târgu Mureş, în colecţia ,,100 de cărţi pentru Marea Unire: 1918-2018", 2016
 Scriitorul Dumitru Hurubă:
Fălos că sunt varvigean 
Da' cine-a zis că suntem normali? Proze.


Poetul Ionel Simota:
Capitol cu ÎNGERI. Dintr-un volum COLECTIV, Editura Magic-Print, 2016

Acordarea titlului de „Cetățean de onoare al comunei Subcetate”

Doamnei profesoare DOINIȚA-ANA DOBREAN, în semn de prețuire pentru întreaga activitate pusă în slujba cunoașterii istoriei, culturii tradiționale românești și a patrimoniului etnografic din comuna Subcetate și împrejurimi.
 

Domnului DUMITRU HURUBĂ, membru al Uniunii Scriitorilor din România, fiu al comunei Subcetate, în semn de recunoaștere a talentului său literar și a contribuției aduse la sporirea prestigiului comunei noastre, prin opera sa și prin personajele de inspirație locală create.
Liturghia arhierească la Biserica „Sfântul Dumitru”
P.S. Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei în mijlocul fiilor satului
Cinstirea eroilorÎntâlnirea fiilor satului la 60 de ani
Expoziții la Căminul Cultural

 .

1. Stud. Cosmina-Marcela Oltean - Fotografii

2. Stud. Iulian Cotfas - Fotografii3. Exponate ale prof. Daniela Buzilă realizate în tehnica quilling
4. Iconarii Liceului „Miron Cristea”

5. Colecția „Casa cu amintiri”
Spectacole artistice în aer liber


    Flavius Buzilă și trupa HARA

   Aseară am cântat la Subcetate, Harghita...pentru mine nu e o localitate oarecare, e comuna natală a tatălui meu, care nu mai este...e locul unde am trăit experiențe minunate cu verișorii, mătușile, unchii, bunicii, părinții. ..libertate, pescuit, păduri, întâlniri-surpriza cu ursul sau lupii, cules de ciuperci sau plante medicinale, tabăra cu cortul...nu, nu am avut parte doar de lucruri pozitive, nu a fost nimic "ideal"...ne-am luat șuturi in fund cand am fost prinsi la furat de mere sau fragute , vecina ne-a spart a 10-a minge ca iar am dat-o in curte...a fost copilărie naturală pur și simplu , conectați cu mediul și oamenii din jur, fără frici sau nevoi artificiale...am trecut rar in ultimul timp, pentru că marea majoritate a rudelor de acolo nu mai sunt ..și aseară chiar am avut emoții. ..dotările tehnice au fost mult sub nivelul cu care suntem obișnuiți. ..dar am fost primiți cu atât entuziasm și căldură că am rămas cu experiența asta în suflet...Vă mulțumesc tuturor, a însemnat mult pentru mine, o să revenim sigur!

 Gabriel Suciu și Sidonia Prodan

Ansamblul „Mugurelul” din Cernăuți - Ucraina

Ansamblul din Gălăuțaș

Ioan-Cristian Țăran

Ciprian și Mihaela Istrate

 Marius-Ciprian Pop

Foto: Doina Dobreanu și Liviu Sbanca

2 comentarii:

 1. Felicitări tuturor pentru eveniment ! În special noilor și merituoșilor cetățeni de onoare !

  RăspundețiȘtergere
 2. Anca Delia GHERASIM : Foarte frumos!Felicitări!

  Tina Flory MĂRGINEAN: Excelenta organizare, cu aprecieri deosebite pentru domnul primar.

  Eva KASTAL: Frumos si emotionant ! Un gand bun pentru toti participantii ! :)

  Valentin MARICA: Am fost; ACOLO, într-adevăr pe malul care nu se surpă; un amfiteatru al ideilor ce-l fac pe om puternic și frumos. Omul acesta, puternic și frumos, a fost profesoara Doina Dobreanu - căci Domniei Sale i-a fost dedicată ZIUA - cea care așează în litera înveșnicirii un loc atât de încărcat de spiritualitate, SUBCETATE DE MUREȘ. Am fost primiți, la SĂRBĂTOARE, cu pâine, sare și suflet curat. Cu mulțumiri, așadar!

  Lucreţia CHECEC: Mă bucur nespus de ce se intampla la Subcetate. Au fost doua zile pline de lumina si spirit pentru frumoasa noastra urbe natala. Felicitari, Doinita ! Lucrurile frumoase se intampla pentru ca tu esti ACOLO. Iti MULTUMIM ! :)

  Ilie BUZEA: Felicitari! Faceți un lucru deosebit.

  Minerva ADAM: Felicitari tuturor organizatorilor si participantilor, sa speram ca in fiecare an o sa repetati ce ati inceput si imi doresc din tot sufletul sa vin si eu macar odata la zilele satului meu natal, va imbratisez cu drag !

  Sanda ȘANDRU: Felicitari, d-na Doina!


  Maria Monica STOICA: Felicitări deosebite pentru evenimentul de excepţie sărbătorit de zilele comunei! Într-adevăr, eşti un CETĂŢEAN care face ONOARE oricărui loc din ţara noastră, dar este bine că ai început cu meleagurile natale, în slujba cărora ai pus talent, dăruire, muncă, jertfă, ca să le fie de folos celor ce vin...

  RăspundețiȘtergere