joi, 1 februarie 2024

In honorem, URZICĂ RADU, ambasador, diplomat de carieră


Text publicat în cartea 
LA OBÂRȘIE, LA IZVOR... CONVORBIRI LA SUBCETATE
vol. 2, 2014, Editura Cezara-Codruța Marica, Târgu-Mureș, 
Autori: DOINA DOBREANU, VASILE DOBREANU

    Născut la Subcetate, în anul1939; domiciliul în București

Regret faptul că nu am avut ocazia de a-l cunoaște personal pe domnul Radu Urzică. Am sperat în van să-l întâlnesc la Subcetate, de unde a plecat și unde rădăcinile îl mai cheamă uneori.
Pentru început, am avut bucuria să aflu câteva aspecte privind activitatea de ambasador și diplomat de carieră a Domniei Sale din cartea doamnei Elena Chiriță, Politică și diplomație. Interviuri [1]. Mi-am propus să fac tot posibilul să iau legătura cu Domnul Radu Urzică imediat după aceea și am reușit, prin corespondență. Ca urmare, am obținut permisiunea de a face cunoscută activitatea de diplomat de carieră a Domniei Sale, în primul rând celor din Subcetate care se află la vârsta aspirațiilor.
Radu Urzică a plecat din sat la vârsta copilăriei, purtând cu el pretutindeni amintiri despre cei dragi, despre casa părintească din Subcetate. Plecarea din Subcetate la Sibiu a fost benefică pentru devenirea sa. A învățat la Școala elementară nr. 4, apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”, pe care l-a absolvit în anul 1959.

 
Frații Andrei, Gavril și Radu, 
în 1964, în Parcul Cișmigiu din București

Domnul Radu Urzică a studiat la Facultatea de Limbi Clasice și Romanice a Universității din București, între 1959-1964, apoi, timp de doi ani, a urmat Cursul Postuniversitar de Relații Internaționale la Facultatea de Drept, în cadrul aceleiași universități.
Impresionant! A plecat de acasă vorbitor al graiului din Subcetate, iar după câțiva ani, iată-l studiind limbi străine, apoi peregrin în diverse culturi ale lumii! A învățat spaniola, franceza și engleza, limbi devenite uzuale în viitoarele sale misiuni diplomatice.
A debutat în activitatea diplomatică ca atașat în ministerul Afcerilor Externe, Direcția Orientul Mijlociu și Africa - Relații Culturale (1966-1971). Au urmat ani mulți trăiți în America Latină, nevoit să se aclimatizeze, să se împământenească chiar în acele ținuturi îndepărtate, cu climă și culturi atât de diferite de ale noastre.

„Sunt orașe situate la 3000 de metri altitudine. Acolo, puritatea aerului și frumusețea locurilor lasă amintiri de neuitat pentru tot restul vieții. Ce poate fi mai frumos decât să cobori de la o altitudine de 3000 de metri, să traversezi pădurile tropicale ca, apoi, să ajungi pe coasta Atlanticului?”

Plecând de la succinta descriere a peisajului unic al acelor ținuturi, pentru noi de vis, descriere ce aparține Domnului Radu Urzică[2], mă întreb câte amintiri de neuitat a adunat acolo omul Radu Urzică, în atâția ani, câte aspecte de viață, de cultură ale sud-americanilor l-au fascinat, care pentru noi, românii, ar putea părea curiozități!
Nicolae Titulescu, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe al României, a decis să deschidă prima Legație a României, în 1928, în Brazilia, la Rio de Janeiro. A urmat Argentina, apoi, după 1960, s-au deschis cele mai multe ambasade și consulate…
Domnul Radu Urzică a îndeplinit diverse misiuni diplomatice în câteva țări ale Americii Latine, parcurgând toate gradele diplomatice, de la atașat la ambasador.
În perioada 1971-1978, a fost Secretar III și Secretar II la Ambasada României la Montevideo, în Uruguay.
Între 1979 și 1981, a fost Secretar I, Însărcinat cu Afaceri a.i.; la Ambasada României din San José, în Costa Rica, având în responsabilitate și urmărirea relațiilor României cu țările Americii Centrale – El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua -, precum și cu Panama, Republica Dominicană și Haiti.
Domnul Radu Urzică a sprijinit direct în această perioadă, 1971-1981, acțiunile destinate creșterii prezenței economice a României în America Centrală, înregistrând un trend ascendent prin exportul de tractoare, camioane, fertilizanți etc.
La propunerea Ambasadei, Teatrul „Comedia Nacional” din San José a pus în scenă piesa „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în stagiunea din 1980.
Relațiile culturale româno-costaricane au înregistrat o deosebită intensificare, până în 1981 efectuându-și studiile universitare în România peste 250 de tineri din această țară.
În perioada 1981-1987, Domnul Radu Urzică a fost Secretar I în Centrala MAE, Direcția America, apoi, în perioada 1987-1989, Consilier la Ambasada României la Buenos Aires și Însărcinat cu Afaceri a.i. (iunie 1987 - mai 1988).
În condițiile izolării României pe plan internațional și existenței unui regim democratic, de drept în Argentina, au fost organizate la București consultări la nivelul primilor adjuncți ai ministerelor externe din cele două țări, care au avut un rol pozitiv în evoluția relațiilor bilaterale, în 1988.
În 1989, Domnia Sa a fost numit ca Însărcinat cu Afaceri a.i. la Ambasada României la San José, în Costa Rica.
În perioada 1990-1993, a îndeplinit funcția de Director Adjunct al Direcției America Latină, la MAE.
Între 1993-1998, Domnul Radu Urzică a fost Ambasadorul României în Republica Orientală a Uruguayului și Reprezentant al României la Asociația Latino-Americană de Integrare (ALADI), cu sediul la Montevideo, România fiind invitată să devină observator la ALADI la 15 decembrie 1993.
Este o perioadă de consolidare a raporturilor bilaterale în ansamblu, o perioadă în care s-a actualizat și diversificat cadrul juridic, în care au avut loc schimbul de vizite la nivel de șef al statului – în 1993, la Montevideo, în 1996, la Bucuești -, vizita ministrului de externe român în Uruguay, alte vizite la nivel ministerial, crearea Grupului de prietenie parlamentară Uruguay-România, inițierea de relații în domeniul medicinii militare, semnarea de acorduri și înțelegeri în materie economică, culturală, de combatere a traficului de droguri și a terorismului.
Au fost organizate în această perioadă multe acțiuni culturale românești, amintind dintre cele mai semnificative: cursul de limbă, cultură și civilizație românească la Universitatea din Montevideo (două semestre, în 1995), cursul fiind predat de un lector universitar al Facultății de Litere a Universității din București, primul realizat la nivel universitar în America Latină și inclus în programa analitică a Universității ca disciplină opțională; concertul și recitalul pianistei Ilinca Dumitrescu la Montevideo, în 1998, transmis în direct de Canalul Național TV.
În anul 1997, Domnul Radu Urzică a fost avansat la gradul de Ministru-Consilier, fiind între 1998-2000 Ministru – Consilier în Centrala MAE, Direcția America Latină. În următorii doi ani, 2000-2002, a fost Director în Direcția America Latină a MAE.
Ca ambasador în Republica Columbia, între 2002-2005, a acționat pentru stimularea relațiilor româno-columbiene, marcate prin schimburile de mesaje scrise între președinții celor două țări, consultările dintre ministerele de externe privind relațiile bilaterale și colaborarea pe plan multilateral, intensificarea dialogului parlamentar – crearea Grupului parlamentar de prietenie cu România, schimbul de vizite și delegații palamentare -, perfecționarea cadrului juridic – semnarea Acordului cultural, de înțelegeri între universități românești și columbiene -, realizarea de schimburi universitare. Au fost deschise Consulatele Onorifice ale României în orașele Barranquilla, în 2004, și Medellin, în 2005.
În septembrie 2005, a fost lansat pe piața columbiană autoturismul Logan, asamblat în Columbia pe baza componentelor fabricate la Uzinele „Dacia” din Pitești, ceea ce a constituit un moment important al relațiilor economice bilaterale. Decizia Societății Renault de asamblare a autoturismului Logan în Columbia și de a-l exporta și pe alte piețe din regiune a fost determinată de buna primire de care s-a bucurat autoturismul Dacia, importat de-a lungul anilor de țara menționată, circa 25.000 de autoturisme până în anul 2005. Partea română, prin Ambasada de la Bogota, a colaborat îndeaproape cu firma reprezentantă a Societății Renault în Columbia la realizarea acestui important proiect. Inaugurarea liniei de montaj și a celorlalte instalații, precum și lansarea autoturismului au avut loc în prezența președintelui Columbiei, a ambasatorilor Franței și României.
Desigur, activitățile diplomatice la realizarea cărora Domnul Radu Urzică s-a implicat în mod direct au fost numeroase și importante.
A aprticipat la pregătirea și desfășurarea vizitelor președinților României în Venezuela și Costa Rica în 1991, în Argentina, Uruguay, Chile și Columbia în 1993 și în Brazilia în 2000, ale primului ministru în mai multe țări latino-americane, în 1990 și 1991.
Împreună cu șefii de misiune latino-americani și alți reprezentanți ai MAE a acționat pentru înființarea Casei Americii Latine de la București – singura de acest fel din Europa de Est -, contribuind la coordonarea desfășurării activității acesteia.
A făcut parte din delegațiile române care au avut convorbiri oficiale și negocieri privind relațiile bilaterale în capitalele latino-americane sau la București.
În urma discuțiilor pe care le-a avut cu partea guatemaleză, au fost stabilite relațiile diplomatice între România și Republica Guatemala, în decembrie 1990.
A participat, în calitate de reprezentant personal al Președintelui României, la ceremoniile de instalare în funcție ale președinților Uruguayului, în 1995, Ecuadorului, în 1996 și Columbiei, în 2002.
A luat parte la reuniunile de lucru ale Grupului de experți din ministerele de externe ale țărilor membre NATO și partenere privind America Latină și Zona Caraibilor, la Bruxelles, în anii 2000 și 2001.
În interviul acordat pentru cartea doamnei Elena Chiriță, Politică și diplomație. Interviuri, Domnia Sa mărturisește: 

„Aș fi dorit foarte mult ca relația cu America Latină să fie susținută prin mai multe acțiuni economice, culturale. Relația economică este cea care dă consistență relațiilor bilaterale.”[3] 

Totuși, în vremea cât a îndeplinit misiuni diplomatice în America Latină, s-au intensificat și s-au consolidat relațiile României cu aceste țări, relațiile culturale, dar și cele economice.
Ca diplomat sau șef de misiune, domnul Radu Urzică a acționat permanent pentru mai buna cunoaștere a valorilor spirituale românești, a istoriei poporului român, a literaturii române și a celorlalte arte, a folclorului românesc. A organizat expoziții de carte, de pictură și fotografie, zile ale culturii românești și ale filmului românesc, a prezentat conferințe la universități și societăți culturale, a realizat programe radiofonice și Tv, a publicat numeroase articole și pagini speciale în presa uruguayană, costaricană și columbiană, care au avut ca temă istoria poporului român, folclorul și literatura română, aportul României la cultura latină, locul României contemporane în Europa, punctele comune cu America Latină etc.
Prin toate aceste demersuri ale Domnului Radu Urzică s-au realizat punți de comunicare între România și țări din America Latină, între cultura română și cea latino-americană.
Ca descendenți ai acestui picior de plai românesc, comuna Subcetate de Mureș, trăim sentimentul de mândrie pentru felul în care România a fost reprezentată la un nivel atât de înalt, al relațiilor internaționale, de Domnul Radu Urzică, diplomat de carieră, ambasador al României în țări din America Latină.
Îi dorim multă sănătate și întoarceri cât mai dese la obârșie.


La Subcetate,
la a 50-a aniversarea a cununiei fratelui Gavril

[1] Chiriță, Elena Elena, Politică și diplomație. Interviuri[1], Editura Nomina, Bucureșri, 2012, la paginile 199-201.
[2] Op. cit., p. 201
[3] Op. cit, p. 200

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu