duminică, 8 decembrie 2019

COLINDE, COLINDE... 2019

1. Festivalul de colinde „CERUL ȘI PĂMÂNTUL”, Subcetate, 7 dec. 2019,  ediția a VI-a

De 6 ani încoace, la Subcetate se desfășoară, la început de decembrie, un festival dedicat colindelor tradiționale românești, tradițiilor de sărbători, portului popular și comunității rurale. Încă de la prima ediție și până în prezent, miza acestui festival a fost punerea în valoare a obiceiurilor de iarnă specifice zonei, care încep să se risipească, principalul obiectiv al proiectului fiind cultivarea în rândul tinerilor, și nu numai, a interesului pentru promovarea și transmiterea obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou. Organizatorul festivalului este Liceul „Miron Cristea” din localitate, prin profesorii de matematică Ionela Popa și Cristian Popa, care au devenit nucleul acestuia. Moderator al întregului eveniment a fost prof. Cristian Popa.

Deschiderea ediției a VI-a a Festivalul de colinde Cerul și Pământul a avut loc sâmbătă seara, la Biserica ortodoxă “Sf. Dumitru” din localitate, care de altfel găzduiește fiecare ediție, în prezența Preasfințitului Andrei, a fostului prefect Jean Adrian Andrei, a inspectorului școlar general adjunct Cristinel Glodeanu și a doamnelor inspectoare Elena Mândru și Lucica Erdei. În deschidere, Corul Intermezzo al liceului a interpretat Imnul Național al României, care, printr-o radicalitate a mesajului, prin tonul ferm și un puternic mesaj social, îndeamnă la o perpetuă stare de veghe și la deșteptarea tradiției istorice, spunea moderatorul.
Iată-ne aici, la Subcetate, sub cupola acestei sfinte biserici, încercând printr-un efort comun, printr-o cooperare între preoți, cadre didactice și primari, să dovedim prin acest festival că satul este spațiul în care s-au format și s-au păstrat în timp multe dintre valorile autentice, spirituale, culturale și de identitate ale poporului român, mai spunea prof. Cristian Popa. În mesajul către IPS Andrei, organizatorii spuneau așa: Existența și continuitatea acestui festival se datorează modului în care l-ați crescut, ocrotit și încurajat, făcându-l prin prezența și implicarea Preasfinției Voastre un exemplu de urmat pentru toți cei ce simt și gândesc românește. Acest festival s-a născut ca o poveste frumoasă, printr-o provocare și din dorința de a dovedi că aici, la hotarul dintre culturi, trebuie să rămânem frumoși și demni prin port, limbă, tradiții, obiceiuri.
Festivalul a început cu un recital de colinde susținut de Corul Intermezzo, condus de prof. Bogdan Pulhac. A urmat Grupul Folk în dar, coordonat de prof. Daniela Buzilă. Copiii au recitat și au cântat cu bucurie colinde românești reprezentative. Colindele au o funcție ritualică unificatoare în comunitate, conectând membrii acesteia. Colindul este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc, sublinia moderatorul.

A urmat un moment realizat de prof. Ionela Popa împreună cu colegi de la Liceul „Miron Cristea”, cu personal al Primăriei din comună, din care nu a lipsit domnul profesor Ion Rizea, primarul localității.
Un recital cu totul aparte a fost cel susținut de grupul de colindători din Oltenia, comuna Tomșani, Parohia Foleștii de Sus, grup condus de preotul Emanuel Găman și însoțiți de primarul  comunei, ing. Dumitru Pearcu. Colindătorii din Tomșani au încântat publicul cu momente ce le-au pus în valoare calitățile vocale deosebite.


Apoi și-au făcut intrarea colindătorii din Maramureș, de la Liceul Tehnologic din Vișeul de Sus, coordonați de prof. Ana Maria Creța.


Ultimul moment al festivalului a fost cel conturat de Grupul psaltic Anastasios, înființat în 2012 de Iustin Ioachim Simion, pe atunci student la UMF Târgu-Mureș, azi student la teologie. Cu un repertoriu bine ales și pregătit temeinic, Anastasios dăruiește de fiecare dată ascultătorilor colindul autentic, ce se bazează pe textul Scripturii. Anastasios a susținut un concert de colinde și duminică, 8 decembrie, la Parohia Ortodoxă Călimănel, Toplița, în continuarea Sfintei Liturghii.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Inspectorul Școlar General, domnul Cristian Glodeanu, care a lăudat și a încurajat inițiativa și continuitatea acestui festival de colinde. Insp. Glodeanu spunea, printre altele, că un astfel de proiect devine posibil și poate fi menținut atunci când autoritățile locale, școala și biserica lucrează împreună pentru a pune în valoare satul, portul popular, tradițiile și cultura românească.
La final, au fost adresate numeroase cuvinte de mulțumire participanților, colaboratorilor și tuturor celor care au contribuit la organizarea festivalului. Mulțumirile au venit din partea organizatorilor și a primarului Ion Rizea, care a oferit daruri simbolice oaspeților veniți de departe, constând în cărți de referință pentru localitate, precum monografia semnată de prof. Doina Dobrean și prof. Vasile Dobrean. Preasfințitului Andrei i-a oferit titlul onorific Demn de laudă și recunoștință. Cuvintele de închiere au venit din partea PS Andrei, prezent la toate edițiile anterioare ale festivalului de la Subcetate. Colindele își au izvorul în credință. Prin colindă îl lăudăm pe Dumnezeu; când colindăm, de fapt ne închinăm. De sărbători, colindul ia aspect de pelerinaj, iar colindătorii transformă satul în biserică. Colindătorii duc colindul din biserică în fiecare casă și astfel biserica se extinde, spunea PS Andrei. Festivalul s-a încheiat după mai bine de 4 ore dedicate colindului românesc autentic.


Foto și text: Cosmina Marcela OLTEAN




(Clic pe linkurile de mai jos pentru vizualizarea înregistrărilor video!)

https://www.facebook.com/100000778532289/videos/2608739885828604/UzpfSTEwMDAwMDc3ODUzMjI4OToyNjA4ODMzNjg5MTUyNTU3/?id=100000778532289

https://www.facebook.com/delia.ionela.16/videos/pcb.3274753039265290/3274745112599416/?type=3&theater

https://www.facebook.com/delia.ionela.16/videos/pcb.3274753039265290/3274747189265875/?type=3&theater

https://www.facebook.com/delia.ionela.16/videos/pcb.3274753039265290/3274745112599416/?type=3&theater


2. Festivalul de colinde "Florile Dalbe" - Toplița, 22 noiembrie 2019. 
Colindătorii Liceului „Miron Cristea”:

(Clic pe linkurile de mai jos pentru vizualizare!)

https://www.facebook.com/dobrean.v/videos/pcb.1232130530327848/2900559853310239/?type=3&theater&ifg=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu