miercuri, 21 octombrie 2015

Potențialului turistic al așezării noastre



Agroturismul, o opțiune din ce în ce mai atractivă la Subcetate

Prof. Moldovan Elisabeta
Prof. Buzilă Daniela

In perioada septembrie-octombrie 2015 la Subcetate s-a desfasurat cursul Lucrator in gospodaria agroturistica”, curs desfasurat in cadrul proiectului”Dezvoltare profesionala si pregatire antreprenoriala pentru persoane fara un loc de munca din mediul rural”.
Pe durata a 360 de ore, din care 120 ore pregatire teoretica si 240 de ore pregatire practica, celor 28 de cursanti cu domiciliul in Subcetate sau in localitatile invecinate, le-au fost  prezentatede catre lectorul cursului, domnisoara Daniela Tifrea, informatii interesante si utile despre activitatea agroturistica Cursantii au intocmit machete ale gospodariilor agroturistice axate pe cresterea pasarilor si iepurilor, pe cresterea vitelor si mieilor,a porcilor, pe pastravarie si echitatie, pe albinarit.De asemenea acestia au intocmit afise ,pliante,brosuri in care au prezentat pachete cu activitati agroturistice recreative si in acelasi timp instructive, care se preteaza la zona   noastra. Au fost luate in discutie posibilitatilede valorificare a traditiilor si mestesugurilor locale (arta lemnului, costumele populare, tesaturille, cusaturile, broderiile, impletitul), a frumusetii peisajului (posibilitatea de a face trasee  cu bicicleta, turism ecvestru, plimbari in natura la piciorsau cu caruta), a traditiilorculinare din zona.
Agroturismul este o forma de turism - relativ recenta in Romania - ce a aparut din necesitatea gasirii unor solutii de crestere a veniturilor gospodariilor rurale prin valorificarea potentialului lor economic. Acest potential se refera atat la excedentul de cazare existent in gospodaria taraneasca -pregatit si amenajat special pentru primirea de oaspeti - cat si la bunurile si serviciile oferite de aceasta spre consumul persoanelor care vin in mediul rural pentru relaxare, odihna si agrement.
Si gospodariile taranesti din localitatea noastra pot oferi servicii  agroturistice care  pot varia de la servirea mesei, servicii de insotire si calauza turistica pe anumite trasee sau initiere in anumite mestesuguri traditionale, la posibilitatea practicarii unor sporturi sau asistarii la o serie de obiceiuri traditionale din gospodarie, localitate sau zona (sezatori, hore satesti, colinde, hramuri bisericesti, targuri traditionale, spectacole folclorice, etc).
Activitatea principala a unui lucrator din gospodaria agroturistica se desfasoara in cadrul gospodariei agroturistice care cuprinde activitati de cultura a plantelor agricole in special legumicole, de creştere a animalelor de productie, de intretinere a utilajelor si bunurilor din dotare.Ocupatia presupune amenajarea si intretinerea corespunzatoare a spatiilor verzi si a amenajarilor de agrement. Pentru indeplinirea cu succes a activitatilor sale lucratorului din gospodaria agroturistica ii sunt necesare competente care sa contribuie la promovarea serviciilor agroturistice prin lucrari de intretinere si amenajare a spatiilor de servire si cazare, de pregatire a preparatelor culinare simple si de servire a hranei si a bauturilor, de etalare cat mai veridica a specificului zonal si prin respectarea traditiilor culinare si estetice.Ocupatia presupune abilitati in primirea si comunicarea cu turistii, de instalare a unui climat atractiv, de acordarea de servicii, la cerere, de antrenare cu profesionalism a turistilor in activitati proprii gospodariei. Lucratorul in gospodaria agroturistica asigura securitatea turistilor si a bunurilor prin actiuni de prevenire si de rezolvare a situatiilor periculoase.
Cursantii si.au insusit toate aceste lucruri si avem increderea ca in curand se vor gasi solutii pentru valorificarea potentialului turistic al asezarii noastre.





Foto FILPEA: Doina Dobreanu







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu