miercuri, 9 aprilie 2025

NUME DE STRĂZI ÎN COMUNA SUBCETATE - HARGHITA. IN MEMORIAM

        STRADA PREOT PETRU DOBREANU (1764 -1826)
 
   Între 1786-1882, timp de 96 de ani, în parohia greco-catolică di Subcetate au funcţionat preoţi din familia Dobreanu, „familie care prin membrii ei distinşi a contribuit la susţinerea acestei comune şi la susţinerea elementului românesc în Giurgeu, în împrejurările cele mai rele ” (Elie Câmpeanu). Este vorba de preoţii:  Petru (1764 -1826), Nicolae (1798 - 1853) şi Petru (1831 - 1882).
   Este marcantă personalitatea preotului Petru Dobreanu pentru vremea aceea, unul din cei şase copii ai lui George şi ai Bighinei Dobrean, născut la Subcetate, în ianuarie 1764. Prin grija tatălui său, a primit o solidă educaţie la şcoala militară germană din Gheorgheni şi la şcoala maghiară catolică de la Mikhaza.
   Fiind ordinat preot de către episcopul Bobu în 1794, şi-a început greaua şi apostolica chemare în parohia Subcetate şi la ceilalţi români împrăştiaţi în ţinuturile Giurgeului. A contribuit la fondarea celorlalte parohii româneşti din Giurgeu: Sărmaş (1815), Bilbor (1794), Tulgheş (1800), Corbu (1835); a încurajat trimiterea copiilor din satele româneşti la şcolile din Blaj. La Blaj au studiat fiii săi Nicolae Dobrean, viitorul preot la Subcetate între 1826- 1853, şi Mihail Dobrean, preot  la Topliţa între 1838- 1848 şi la Tulgheş, în continuare.
   Împreună cu fraţii săi, Ionel şi Vasile, oameni vrednici şi buni gospodari, a dovedit mărinimie în timpul foametei din 1814-1816, atât faţă de credincioşii din ţinut, cât şi faţă de „bejenarii” care, alungaţi de foame, poposeau în sat, în drumul lor spre Moldova.
   Om cu isteţime admirabilă, curajos şi îndemânatic, a constituit exemplu pentru consătenii săi la munca pământului, la creşterea vitelor, la exploatarea pădurilor şi la lucrul cu barda în ridicarea edificiilor, construindu-şi el însuşi casă cu etaj. A construit o moară pe râul Călnaci, cu multă măiestrie, şi primul fierăstrău.
   Împreună cu fraţii săi, a cultivat prima oară bobul în locul care poartă şi astăzi numele de Bobgişte.
   A folosit locuri de păşunat şi în Bilbor, cunoscute în prezent sub numele de Piciorul Dobreanului şi Pârâul Dobreanului.
   Preotul Petru Dobrean a avut 11 copii: pe IOANA, măritată cu Ilie Cotfas, pe GEORGE, stipendist al episcopului Bobu, ucis la 18 ani într-o dispută cu un fiu de conte din Târgu-Mureş, pe DOCHIŢA, măritată cu preotul Popoviciu Vasile din Grinţieş, pe NICOLAE, preot (1), pe PALAGHIA, MARIA, PARASCHIVA, MIHAIL, preot (2) şi trei copii  care au decedat ca minori.
   Paraschiva, căsătorită cu Ioan Urzică din Deal, este mama viitorului preot şi administrator protopopesc greco - catolic al Giurgeului, Ioan Urzică, al cărui fiu, VASILE URZICĂ (3), va fi paroh la Subcetate între 1900- 1916 şi protopop de Alba-Iulia mulţi ani începând cu anul 1920.

 -----------

1.   DOBREAN  P. NICOLAE (1798- ? ) a fost preot la Subcetate între 1826-1853. În timpul păstoriei blânde şi adevărat părinteşti a preotului Nicolae Dobrean a fost primită vizita Episcopului Ioan Lemeni din Blaj, cu care ocazie s-a sfinţit biserica ridicată de înaintaşii săi.

S-a preocupat de instruirea copiilor, hotărând ca aceştia să înveţe în propria-i casă parohială sub îndrumarea unor docenţi aduşi prin străduinţa lui.

Preotul Nicolae Dobrean a avut doi urmaşi pe: PETRU(1831-1882), preot la Subcetate, şi pe  VASILE , cantor şi învăţător la Subcetate.

 2.   DOBREAN  P. MIHAIL (1814- ? ), fiul preotului Petru Dobrean, a fost preot în Topliţa între anii 1838-1848, apoi în Tulgheş. Protopopul Elie Câmpeanu menţiona în notele sale monografice privind comuna Subcetate că octogenarul preot Mihail Dobreanu din Tulgheş, după o activitate de 56 de ani încoronată cu succes (1838-1894), la serbarea jubileului de peste o sută de ani de activitate pastorală a tatălui Petru, a fratelui Nicolae, a unui fiu şi a doi nepoţi (Petru şi Vasile) , de la 20 noiembrie 1894 “a împletit din meritele câştigate cununa nevestejită, depusă la mormintele tuturor celor repausaţi din această familie la locul natal şi înaintea numeroşilor strănepoţi şi consăteni, care, în semn de recunoştinţă, şi-au împreunat rugăciunile sincere cu ale acestui octogenar din vechea tulpină a celei mai distinse familii a acestei comune, depunând vot solemn că, prin răbdare creştinească şi activitatea încordată în concordia şi sub acelaşi stindard sfânt purtat de acei conducători, vor duce la îndeplinire opul început de acei meritaţi străbuni.”

 Text publicat în cartea
SUBCETATE-MUREȘ. PREZETARE MOOGRAFICĂ,
AUTORI Doia Dobreanu și Vasile Dobreanu, 
Editura Cezara-Codruța Marica, 2017

 

MUSCĂ AURELIA (1900 -1983) O carieră de dascăl la Subcetate

Originară din localitatea Arpaş, judeţul Mureş, Aurelia Muscă a devenit şi a rămas cetăţean al comunei Subcetate, prin căsătoria cu Aurel Muscă, secretar la Primăria din această localitate. N-a plecat nici în anii 1940-1944, când soţul ei a refugiat în România, aşteptându-l cu devotament acasă; n-a plecat nici după ce a rămas văduvă, la scurtă vreme după aceea, în 1947. A rămas să-şi continue cu dăruire activitatea didactică la şcolile din Subcetate - Călnaci şi Centru, fiind ataşată sufleteşte de toţi cei care s-au făcut oameni sub ochii ei blânzi şi plini de iubire. A rămas aici unde misiunea ei nu s-a terminat o dată cu pensionarea. N-a avut copii, dar a iubit copiii şi a fost iubită de ei. Fiind liniştită, blândă şi modestă, a îndrumat cu răbdare mulţi copii spre lumina cunoaşterii până la sfârşitul vieţii. 


Fiică de preot, cu educaţie creştină aleasă, în iubire pentru Dumnezeu şi pentru oameni, a putut reprezenta pentru toţi cei care au cunoscut-o un exemplu de demnitate, modestie, devotament, dăruire, corectitudine.
Toţi cei din cătunul Şchiopeni, unde locuia şi învăţătoarea Aurelia Muscă, reprezentau marea ei familie. Ei păstrează încă cu sfinţenie fotografia Doamnei şi atâtea amintiri dragi. Spre veşnica ei amintire, uliţa care se desprinde din drumul Călnaciului şi duce spre cătunul Şchiopeni se numeşte astăzi „Aleea Doamnei”.
Text publicat în cartea
LICEUL DIN SUBCETATE, LA 50 DE ANI,
coordonatori:
 prof. Vasile Dobreau, directorul Liceului Miron Cristea
prof.Doina Dobreanu, președintele Asociației Culturale Dobreanu,
2011


         STRADA PROTOPOP ELIE CÂMPEANU (1859-1937)
https://viatalasubcetate.blogspot.com/2015/12/elie-campeanu-1859-1937-in-memoriam.html
  

         STRADA PROTOPOP VASILE URZICĂ 
(1872-1970)



         
STRADA PROFESOR ANDREI COTFAS (1908-1986)
 https://viatalasubcetate.blogspot.com/2019/12/profesorul-andrei-laczko-cotfas-1908.html


         STRADA EROU MARINEL COTFAS (1969-1989) - va cotinua