Articol semnat de DRAGOȘ BARDOȘI, apărut în CUVÂNTUL LIBER, Târgu-Mureș, NR: 98 (8.306), 25 mai 2022
https://www.punctul.ro/placa-comemorativa-dedicata-primului-medic-roman-din-targu-mures
Pe
ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Mureș de mâine, 26 mai 2022, se
află un proiect de hotărâre privind amplasarea unei plăci comemorative pe
fațada clădirii Spitalului din strada Revoluției nr. 35, unitate medicală care
aparține Spitalului Clinic Județean de Urgență SCJU Târgu-Mureș, a medicului
Petru Muscă (1883-1969). Pentru că CJ Mureș este ex-proprietarul clădirilor din
Târgu-Mureș în care își desfășoară activitatea SCJU, solicitarea a fost
transmisă către această instituție și către conducerea spitalului, care
administrează clădirile. Inițiativa aparține Asociației Generale a Românilor
Uniți - Filiala Mureș. Amplasarea plăcii comemorative beneficiază de certificat
de urbanism din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș. “În conformitate cu
Certificatul de urbanism nr. 1384 din 8 octombrie 2021, și cu adresa
nr.1323/15.03.2022 a Municipiului Târgu-Mureș, este necesar acordul
proprietarului pentru executarea lucrărilor, însă acesta nu constituie act de
autorizare a executării lucrărilor, beneficiarul fiind dator a obține toate
avizele, acordurile și autorizațiile necesare, potrivit legii”, se arată în
referatul de aprobare a proiectului de hotărâre propus consilierilor județeni.
Inițiatorul
acestui demers, domnul ing. Traian Sabău, a declarat, pentru “Cuvântul liber”,
că “l-am cunoscut personal pe dr. Petru Muscă, primul medic român din
Târgu-Mureș și primar al orașului. M-am numărat și printre pacienții dumnealui.
Am ales să amplasăm această placă memorială pe clădirea spitalului din strada Revoluției
pentru că acolo a activat, ca medic, din 1924. Dorim astfel să cinstim memoria
lui”.
SCURT
ISTORIC AL PERSONALITĂȚII DOCTORULUI PETRU MUSCĂ
Petru Muscă s-a născut în comuna Subcetate, în 1883, într-o familie numeroasă, acesta având încă 11 frați. Studiile liceale le-a urmat în orașul Gheorgheni, ulterior urmând studiile universitare la Facultatea de Medicină din cadrul Universității “Franz Josef” din Cluj, studii pe care le termină în anul 1910. Ca urmare a pregătirii sale în domeniul medicinei, este ales asistent la Institutul de Fiziologie din Cluj, ce făcea parte din cadrul Facultății de Medicină a Universității Franz Josef din Cluj. În ultimii ani de facultate îi moare tatăl, fapt ce îl va determina să se reîntoarcă în apropierea satului natal, în Tulgheș, alături de soția sa, Aurelia Muscă, unde își va continua activitatea profesională, ca medic.
În anul 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial,
este mobilizat în armata austro-ungară, servind ca medic militar până în vara
anului 1918. La finalul Primului Război Mondial, în toamna și iarna anului
1918, ia parte la evenimentele petrecute în Transilvania, unde activează ca
membru al Gărzilor Naționale Române și al Consiliului Național Român din Ciuc.
În preajma Marii Adunări Naționale este ales ca delegat, cu credențional,
titular din partea cercului electoral Giurgeu. După Unire a fost ales ca membru
în Marele Sfat Național, iar mai apoi a activat în Consiliul Dirigent. După
consumarea evenimentului Marii Uniri, se stabilește, în anul 1919, în orașul
Târgu-Mureș, unde este numit medic primar și director al spitalul din localitate.
A deținut această funcție până în anul 1940, în momentul anexării nordului
Transilvaniei, când noile autorități l-au obligat să se pensioneze. Cât timp
Târgu-Mureș a fost sub ocupație maghiară și-a continuat activitatea
profesională în cabinetul său particular. În perioada interbelică a îndeplinit
mai multe funcții pe lângă cea de medic. Între 1931-1932 a fost primarul
orașului Târgu-Mureș, mai apoi profesor de igienă și medic la două licee din
oraș, Liceul “Papiu Ilarian” și Liceul de fete “Unirea”. În timpul ocupației
maghiare din nordul Transilvaniei din 1940-1944 a întreprins acțiuni de apărare
a intereselor românești din Târgu-Mureș și din zonă. În anul 1944, după ce
autoritățile maghiare părăsesc nordul Transilvaniei, este numit primar interimar
al orașului Târgu-Mureș, până la reinstalarea administrației românești. După
aceasta și-a continuat activitatea de medic. Petru Muscă moare în anul 1969, în
Târgu-Mureș.
În
foto: familia dr. Petru Muscă din Subcetate (1923-1925)
Sursa
foto: viatalasubcetate.blogspot.com
ALOCUȚIUNE LA DEZVELIREA PLĂCII COMEMORATIVE A MEDICULUI PETRU MUSCĂ (1883-1969)
Prof.dr. Marius Sabău
Am considerat întotdeauna că orașul nostru trebuie să cinstească și memoria unor medici care și-au dedicat viața ocrotirii sănătății locuitorilor, ceea ce s-a și făcut prin amplasarea unor plăci comemorative sau denumirea unor străzi cu numele lor.
Pornind de la această convingere, în februarie 2014, am făcut primele demersuri la Colegiul medicilor și la Primăria din TgMureș pentru așezarea unei plăci comemorative în memoria doctorului Petre Muscă.
Am continuat să susțin acest demers, în ciuda faptului că nu am obținut nimic concret, în 23 octmbrie 2018 la conferința ”100 de ani de medicină” organizată la UMFST cu prilejul Centenaruluiu Marii Uniri din decembrie 1918, ca și în interviul de la postul de TV al Universității din 14 aprilie 2019.
Pandemia care a urmat a îngreunat și mai mult lucrurile.
Lipsea o inițiativă care să urnească lucrurile din rutina birocratică.
Aceasta a venit în iulie 2021 din partea fratelui meu Traian, în calitatea sa de vicepreședinte AGRU din TgMureș și inginer cu o îndelungată și meritorie activitate antreprenorială. El a luat legătura cu conducerea Spitalului clinic județean de urgență în vederea amplasării unei plăci comemorative pe clădirea Clinicii Medicale nr. 2 de pe str. Revoluției 35, vechiul spital orășenesc al cărui director a devenit în 1924 Dr. Petre Muscă.
Întocmirea proiectului de arhitectură necesar, Certificatul de urbanism, Autorizația de construcție, realizarea și montarea plăcii au durat un an, până în iulie 2022, toate cheltuielile aferente fiind suportate de către el.
Dar cine a fost Dr. Petre Muscă și ce a reprezentat el pentru orașul nostru.
S-a născut în anul 1883 în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți greco-catolici care a avut 11 copii.
După studiile școlare din sat și apoi din Gheorgheni, a urmat facultatea de Medicină a Universității Franz Jozef I din Cluj pe care a absolvit-o în 1910.
S-a întors ca medic la Bilbor, iar în timpul primului război mondial a fost ofițer medic în armata austro-ungară pe frontul din Galiția.
După încheierea războiului s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România și a fost ales la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 ca membru în Marele Sfat Național Român ca reprezentant al Ciucului.
În 1919 a venit la Tg. Mureș ca medic primar internist la vechiul spital orășenesc de pe str. Sf. Gheorghe, fiind astfel primul medic român din oraș. În 1924 a fost numit medic director al acestui spital.
Cum pe atunci spitalul nu avea secții de specialitate a reușit să înființeze secțiile de Interne, Chirurgie, Radiologie, Ginecologie, Maternitate și Contagioase, la care ulterior s-au adăugat secțiile de ORL, Oftalmologie și TBC.
Pentru a conduce aceste secții s-a străduit să aducă medici specialiști competenți, specializați în țară sau în străinătate.
Aș aminti aici pe Dr. Mitrea, chirurg, fost asistent al prof. Iacobovici din Cluj cu specializări la Paris, Bratislava și Budapesta, Dr. Ursace, radiolog specializat în Franța și Germania, Dr. Săbădeanu oftalmolog, fost asistent al prof. Mihail de la Cluj și viitor profesor la IMF TgMureș.
A militat consecvent pentru construirea unui nou spital care să corespundă cerințelor moderne, vechiul spital, mărit în 1881 la 150 de paturi ca urmare a strădaniilor Dr. Knopfler Vilmos, neputând asigura condiții optime pentru bolnavi.
Deși lucrările pentru acest nou spital situat pe actuala str. Gh. Marinescu au început la finele anilor ”20 au durat mai bine de un deceniu, astfel încât inaugurarea lui a avut loc abia în februarie 1940, cu doar câteva luni înainte de dictatul de la Viena.
Dr. Muscă a sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă și medic la Liceul Al Papiu Ilarian. S-a preocupat de asemenea în calitate de președinte executiv al filialei Mureș a Societății ”Principele Mircea”, societate patronată de Regina Maria, care se ocupa de protecție și sănătatea gravidelor, a lăuzelor și a nou-născuților.
Ca o recunoaștere a multiplelor activități pe linie medicală și socială, ce aveau ca scop o viață mai bună pentru cetățenii urbei, Dr. Petre Muscă a fost numit Primar al municipiului Tg. Mureș , funcție pe care a onorat-o în anii 1931-32, în timpul guvernelor Iorga și apoi Vaida-Voivod.
În perioada ocupației horthyste 1940-44 a rămas în oraș, fiind printre puținii intelectuali români care nu s-au refugiat și singurul medic.
A fost arestat de 2 ori de către autoritățile maghiare, a suferit discriminări și umilințe, ca și mulți alți români, dar nu s-a dat bătut.
Din acea perioadă am primele mele amintiri despre Dr.Muscă, prieten apropiat al bunicului și tatălui meu, cel care m-a tratat de multe ori de diferite boli ale copilăriei. Venea la noi acasă unde se discutau probleme legate de situația de pe front, despre implicațiile politice ale acesteia, despre revenirea la starea de dinainte de cedarea Ardealului de nord.
Iată cum îl caracteriza în câteva cuvinte Iosif Pop, protopopul greco-catolic al Tg. Mureșului și Vicar al Mitropoliei din Blaj : ”...unul din cei mai cinstiți și mai onorabili cetățeni ai orașului, medic renumit, diagnostician eminent, bun român, afabil cu toată lumea, nepoftitor de bani, consulta gratuit o sumedenie de oameni săraci”....
După eliberarea orașului de către trupele române și sovietice la sfârșitul lunii septembrie 1944, a fost numit în ziua de 6 octombrie de către generalii Beldiceanu și Smirnov, în calitate de primar al orașului, viceprimar fiind numit tatăl meu Emil Sabău.
A rămas în această funcție până la începutul lunii noiembrie, când administrația română din Ardealul de nord a fost retrasă de către sovietici, fiind înlocuită de o administrație maghiară provizorie aflată sub controlul acestora. Primar a devenit rusofilul Zsak Adolf, înlocuit la rândul său după 6 martie 1945 de un vechi ilegalist, zidarul comunist Soos Jozsef.
În perioada comunistă Dr. Muscă a fost tot mai marginalizat, casa i-a fost naționalizată, iar în anii ”50 a fost arestat și condamnat pentru activitate dușmănoasă împotriva regimului. Și-a ispășit pedeapsa la închisoarea din Gherla, alături de mulți alții ca el.
După eliberarea din închisoare a revenit la Tg. Mureș unde a încetat din viață în 1969 la vârsta de 86 de ani. Este înmormântat în cimitirul Bisericii de piatră, alături de soția sa.
Puțini mai sunt astăzi cei care l-au cunoscut pe Dr. Petre Muscă sau care știu sau au auzit ceva despre personalitatea, viața și activitatea lui dedicată medicinei și orașului nostru.
Îmi vin în minte cuvintele spuse Cehov : ”S-ar putea ca generațiile viitoare să cunoască fericirea, dar ele trebuie să știe că fericirea lor s-a clădit pe truda înaintașilor”
Cred că astăzi lista înaintașilor noștri pe care merită să-i onorăm s-a mai îmbogățit cu un OM - Dr. Petre Muscă, nume pe care noi urmașii ne-am străduit să-l facem cunoscut și generațiilor viitoare, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea sa și 99 de ani de la numirea sa ca director al spitalului acesta.
În încheiere vreau să-i mulțumesc fratelui meu Traian prin a cărui implicare directă și totală s-a făcut și s-a așezat această placă memorială.
În numele lui vreau să mulțumesc pe această cale celor care au apreciat și i-au susținut demersul :
Doamnelor economist Mariana Cernat manager al Spitalului Clinic de Urgență Tg. Mureș și ing. Adriana Gâz-Florea de la același spital.
Doamnei prof. Dr. Angela Borda de la UMFSt și domnului prof.dr. Ioan Țilea șeful Clinicii de Medicină Internă 2
Și nu în ultimul rând dlui prof.dr. Leonard Azamfirei, Rector al UMFSt care a fost de la început un sprijinitor entuziast și constant al proiectului.
https://viatalasubcetate.blogspot.com/2016/03/pavel-muscan-jurist-1927-2002-subcetate.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu