Doina Dobreanu: E o bucurie să ne reîntâlnim la Subcetate, la casa dumneavoastră părintească din cătunul Între Pâraie… Locul acesta, în care ați copilărit și v-ați petrecut adolescența, în mijlocul naturii, este cu adevărat paradisiac, cu framătul pădurii și cu susurul pârâului în preajmă. Cum ați descrie universul satului din vremea copilăriei?
DD: Casa părintească, cu toate amintirile ei,
a rămas casă de vacanță…
LC: Casa părintească este casa în care am
văzut lumina zilei, casa copilăriei şi adolescenţei mele! Dacă ne uităm sus la
pridvor, scrie anul 1936, anul construcţiei, şi două nume: Dandu Ioana şi Ţăran
Ioan, bunicii materni. Ei au construit casa. Mama spunea că bunicul Ioan Țăran
împreună cu un meşter din Ditrău au ridicat această casă într-o săptămână.
Casa este făcută din bârne, cum se făceau mai toate casele de munte în vremea aceea. Lemnul fusese coborât din muntele Bătrâna, vechi la acea vreme de 100 de ani. Dacă pui mâna pe peretele exterior, bârnele sunt tari ca piatra, înnegrite de vreme, dar nu necesită nici o schimbare; am înlocuit doar acoperişul. În acele vremuri, casa era printre cele mai frumoase din sat. Fiind aşezată în pantă, are două nivele: partea de jos, bucătăria (5/5 m), sus 2 camere spaţioase (6/5 m şi 6/6 m) şi o cămară. Un farmec aparte au târnaţul şi veranda cu ornamente realizate manual. În camera de la vale, cum îi spuneam noi, mama păstra cu sfinţenie ţesăturile, cămăşile ornamentate și cusute cu mâna, zestrea pregătită împreună cu bunica și hainele de mândrit [2]. Aici este şi mobila pe care mama a primit-o ca zestre când s-a căsătorit, în 1944. Mobila fusese comandată de bunici la Ditrău și realizată după un model ales de mama dintre cele pe care le executa meşterul tâmplar: două dulapuri de haine, două paturi, două noptiere, o masă şi patru scaune, toate vopsite crem cu câte o dungă discretă neagră. Sunt păstrate de zici că sunt făcute în urmă cu 2-3 ani, mai puţin scaunele, care nu mai sunt. Casele de munte erau şi în acele vremuri solide şi deosebit de primitoare. Păstrăm cu sfințenie casa aceasta cu pridvor şi târnaţ în amintirea părinților şi a bunicilor noştri. Universul casei părinteşti a fost şi va rămâne pentru mine un loc binecuvântat de Dumnezeu.
DD: Cine au fost bunicii și părinții
dumneavoastră și ce credeți că le datorați lor, din punct de vedere genetic și
educativ? Ce a însemnat să trăiți într-o familie frumoasă, cu părinți iubitori,
jertfelnici și destoinici, care au transmis pruncilor, prin propriul exemplu,
omenia, respectul pentru muncă, codul etic și moral în spiritul tradiției, ca
și dragostea pentru învățătură?
LC: Eram mică când, din nefericire, bunicii au plecat dintre noi. Mi-i închipui ca fiind oameni aspri de la munte, care au învăţat să înfrunte cu demnitate greutăţile timpurilor. Omenia, respectul pentru muncă, moralitatea, dragostea pentru învăţătură le-am primit de la părinţii mei, iar ei, la rândul lor, le-au moștenit, desigur, de la părinţii lor. Bunica maternă, Ioana Dobrean, s-a născut pe Şăştină și provenea dintr-o familie înstărită, fiind soră cu Mitru Lungului. Bunicul din partea mamei, Dumitru Dandu, s-a născut aici, Între Pâraie. În această ogradă a fost casa veche, bucătăria şi grajdul vechi. Grajdul, construit din bârne rotunde, şi bucătăria le-am apucat şi eu. Păstrăm şi astăzi din vechiul mobilier din casa străbunicilor o masă şi un canapeu, vopsite vişiniu. Din păcate, bunicul a fost răpit de o aprindere de plămâni la vârsta de 24 de ani, când mama avea 2 ani. Mama a fost crescută de Ioan Ţăran, care venea din Padină, un cătun din comuna învecinată Gălăuțaș, și care a fost un tată și un bunic bun. Bunicul Ioan Țăran știa de la tatăl său toate plantele după nume şi la ce folosesc, atât pentru om, cât şi pentru animale. El povestea cu multă mândrie cum în armată a fost selectat pentru a face parte din "Regimentul de gardă " al Reginei Maria. Cunoscând-o personal, povestea cu mult respect despre Regină: o femeie foarte inteligentă, frumoasă, bună şi milostivă.
DD: Tinerii erau recrutați în Garda Regală în
funcție de anumite criterii, între care, obligatoriu, înălțimea. Și unul din
frații mamei făcuse armata în Garda Regală. Un alt unchi își amintea cu regret că
fusese și el ales pentru început, dar i-au lipsit doi centimetri, deși avea
niște clase de gimnaziu făcute la Gheorgheni, era frumos și sănătos. Părinții
dumneavoastră?
LC: Tatăl meu, Petru Urzică, s-a născut în centrul comunei Subcetate, pe Podirei, într-o familie frumoasă, având încă un frate, Nuţu, şi trei surori: Anuţa, Mariţa şi Lucreţia. Pe toţi i-am cunoscut, oameni de toată ispravă, și mi-au fost tare dragi; acum nu mai sunt decât în sufletele noastre! Mama povestea cu mare drag despre bunicii Din Deal, ca fiind oameni de omenie. Bunicul fusese un om foarte frumos: blond, cu faţa rotundă şi roşu în obraji. De aceea, oamenii îi spuneau „Boţuc de aur" și Boțu a rămas numele urmașilor săi. Tata, de exemplu, era „Petrea Boţului", iar mama era „Iulia Petrii Boţului". Părinţilor noştri le datorăm formarea noastră ca oameni. Comportamentul l-am văzut la părinţii noştri, caractere puternice şi echilibrate, oameni de omenie, care trudeau de dimineaţa până seara. Tata era prins între muncile câmpului și munca la fabrica din Hodoșa, la încărcat de vagoane, parcurgând zilnic pe jos vreo 10 km până fabrică, dus-întors. Vara, când venea din schimbul trei, mergea direct la coasă; se odihnea puţin la prânz, când era cald. Mama avea de îndeplinit treburile gospodăriei: îngrijirea animalelor, pregătirea mâncării pentru familie, plus munca la câmp. Au fost oameni foarte puternici, atât fizic, cât şi psihic. Asemenea părinţi nu-ţi puteau transmite decât multă încredere în tine și în forțele tale, convingerea că nu se poate trăi fără muncă. Nu cred că avem cum să ne răsplătim părinţii pentru tot ce au făcut ei pentru noi, să întoarcem dragostea şi binele, decât într-un procent foarte mic.
Tata avea 7 clase primare, a învăţat foarte bine, dar a rămas „robul pământului", aşa cum spunea el, fiindcă părinții lui au hotărât să rămână în gospodărie! Calcula mintal foarte repede și povestea extraordinar de frumos, scria scrisorile vecinilor care aveau copii în armată. La vârsta de 23 de ani, în 1942, tata era pe front în linia întâi, la Cotul Donului. A scăpat ca prin minune, norocul lui fiind acela de a fi căzut rănit înainte ca armata română să fie încercuită. Altfel, povestea noastră nu ar mai fi existat! A fost internat în spital la Debreţin, unde doctorii i-au spus că va trebui să-i amputeze mâna dreaptă, deja infectată, consecință a exploziei unei grenade lângă el. În cele din urmă i-au amputat doar degetul arătător de la mâna dreaptă. Numeroasele cicatrice de pe picioare completau amintirile sale de pe front! Păstrăm poza pe care și-o făcuse în faţa spitalului, la externare. Deși arăta foarte slab, spunea că se refăcuse bine în spital, fiindcă la internare avea doar 38 kg. Spunea tata că l-a salvat mierea pe care o primea în fiecare zi la masă. Pe spatele pozei este scris: „Debreţin, 15.10.1942, Amintire: în viaţa mea am avut şi eu parte de a fi în spital. Păstrează, scumpă, această fotografie! Cu drag...” Semnată, fotografia fusese dăruită mamei noastre.
Eu, împreună cu cei trei fraţi ai mei, Horea (n.1945), Nicu (n.1947) şi Mitru (1949-2010), născuţi în zona aceasta de munte, nu am fi reuşit fără sprijinul părinţilor. Ei au fost cei care au luptat ca să ne asigure un viitor mai bun! Tata (1919- 1991) ne-a spus de când eram mici că dacă o să ne placă să învățăm, el ne va ajuta să ne îndeplinim idealurile. Mama (1923- 2010) a fost o femeie foarte echilibrată. Ea a fost cea care ne-a pus fiecăruia creionul în mână, ne-a învăţat primele rugăciuni către Dumnezeu şi Maica Domnului, spunându-ne mereu: „Credinţa în Dumnezeu să nu vă părăsească niciodată!".
DD: Ați fost mezina familiei, având trei frați mai mari, de a căror protecție v-ați bucurat, desigur. Ați urmat școli și, în funcție de meseria îmbrățișată, v-ați răsfirat în lume, așa cum s-a întâmplat și cu prietenii din copilărie, copiii vecinilor din acea parte a satului. Pe rând, părinții au plecat „să se odihnească”. A rămas locul acela pustiu… Și, totuși, frânturi de concediu le petreceți împreună cu familia aici, în casa Dintre Pâraie, însuflețind o vreme locul cu amintirile dumneavoastră. Care vă sunt cele mai dragi pe care le povestiți fiului dumneavoastră?
LC: Da, eu am fost mezina familiei, având trei fraţi mai mari: Horia (n.1945), Nicolae (n.1947) şi Dumitru (1949-2010), de a căror protecţie m-am bucurat din plin şi de care mă leagă multe amintiri. Cele mai dragi amintiri povestite fiului meu Virgil-Ioan? Îmi este greu să aleg, dar adesea îi povestesc despre fraţii mei! De la Mitru am învăţat tabla înmulţirii, aşa încât o știam când am mers la şcoală în clasa întâi. De la Nicu am prins dragostea de a desena şi a scrie, căci el desena şi scria foarte frumos. Horia mi-a transmis ambiţia şi perseverenţa de a face bine lucrurile.
DD: Cum trăiați Între Pâraie cele patru anotimpuri?
DD: Ați intrat cu succes la facultatea de
matematică. Cum ați reușit să vă pregătiți corespunzător pentru admitere, în
condițiile în care timp de 8 ani ați parcurs pe jos zilnic câțiva kilometri
până la școală și seara v-ați pregătit lecțiile de la lumina lămpii cu petrol,
în cătunul Dintre Pâraie?
DD: Ce datorați școlii din Subcetate?
LC: Pe toţi profesorii mei din Subcetate îi port în suflet şi le port tot respectul pentru ceea ce am învăţat de la dumnealor. Toţi îşi făceau treaba cu multă seriozitate şi competenţă. Domnului profesor Ştefan Popa, cu care am studiat matematica în clasele V-XII și pe care l-am avut diriginte în clasele de liceu, îi port recunoştinţă pentru formarea mea ca matematician. Acurateţea şi claritatea explicațiilor dumnealui m-au ajutat să descopăr tainele şi frumuseţea matematicii. Pe domnul profesor Gheorghe Cotfas, care ne-a predat impecabil fizica în clasele X-XII, îl vedeam ca pe un universitar de excepţie. A rămas profesor în satul natal să pregătească copiii consătenilor și pentru aceasta merită multe, multe mulţumiri! Cu câţiva ani în urmă, când am stat de vorbă cu domnia sa, cu toate că era ieşit la pensie, preda la şcoală şi pregătea copii pentru examene, cum face şi astăzi. Era plin de energie şi de voie bună, la fel ca în urmă cu 39 de ani! Seriozitatea, zâmbetul şi blândeţea doamnei profesoare Sofia Cutlac ne făceau frumoase orele de limba rusă. Îmi amintesc de îndemnul domniei sale, la sfârșit de liceu, când i-am spus că voi urma Institutul de matematică de 3 ani: „În niciun caz, nu coborî ştacheta, du-te la Universitate, la 4 ani, o să ai o repartiţie mult mai bună!” Pentru un copil de la ţară, în vremea aceea conta foarte mult un sfat bun! Îmi amintesc cu drag de orele frumoase de gramatică şi literatură, ţinute în anii de gimnaziu de doamna profesoară Georgeta Anghel (Dobreanu), de prelegerile de literatură română ale domnului profesor Valer Vodă, în primele clase de liceu, de frumoasele ore de istorie ale profesorilor Petrică şi Maria Cotfas, de orele de biologie şi geografie, de înaltă ţinută, ale domnului prof. Aurel Roman, de provocările domnului profesor Emil Diţu la rezolvări de probleme din „Gazeta matematică”, de orele relaxante de muzică ale domnului prof. Carol Stoica... Vă mulțumesc, domnilor profesori!
DD: De curând ați avut la Subcetate întâlnirea de 40 de ani de la absolvirea liceului...
LC: A fost o zi specială, o zi plină de emoții și amintiri! Încă de mic copil priveam cu admirație clădirea impunătoare a liceului și-mi doream să fiu unul dintre elevii săi... Aici am învățat să iubesc și să respect. Aici mi-au crescut aripile. De aici mi-am luat zborul spre viață. De-a lungul anilor care au trecut am învățat că viața nu suntem noi, nici timpul care trece. Viața este formată din ceea ce ne înconjoară și, în primul rând, din cei cu care ne întâlnim. De aceea este bine ca, din când în când, să poposim acolo de unde am plecat pentru a ne reîntâlni, a depăna amintiri, a ne reaminti întâmplări mai plăcute sau mai puțin plăcute prin care am trecut, pentru a bea o picătură din apa vieții veșnice... O zi specială, o zi plină de emoții și amintiri a fost ziua de 7.06.2014, când o parte din absolvenții Liceului Real din Subcetate-Mureș, promoția 1973-1974, ne-am văzut după 30, unii chiar după 40 de ani, în fața școlii noastre. Spun școala noastră, pentru că această școală este locul ce ne-a adăpostit timp de 8 ani grijile și necazurile adolescenței, micile intrigi ale tinereții, perioada marilor căutări, dar și a marilor aspirații. Liceul nostru a fost și este o școală foarte bună, cu generații de dascăli celebri și generații de elevii foarte buni, care continuă să aibă ceva de spus acolo unde viața i-a așezat. Ora de dirigenție, condusă de domnul diriginte Ștefan Popa, cu multe emoții, a fost o trecere în revistă a realizărilor noastre și a întoarcerii în timp cu cele mai frumoase amintiri. Ne-am amintit cu drag de foștii noștri dascăli care ne-au învățat și ne-au pregătit pentru viață. Întâlnirea noastră s-a încheiat mult după asfințirea soarelui, când am spus că vom continua povestea... peste 1 an.
DD: Ce însemnătate au avut anii de facultate pentru devenirea dumneavoastră?
LC: Studiile universitare îţi oferă o deschidere spre altă lume: lumea academică. Am terminat Facultatea de Matematică şi Informatică din Braşov, promoţia 1978. Este o întreagă poveste cum am ajuns la Braşov. În clasa a 12-a, aveam două obţiuni pentru admiterea la facultate: Facultatea de Matematică sau Facultatea de Silvicultură. Braşovul era singurul centru din ţară unde se studia sivicultura! De ce silvicultura? Pentru că tata şi-a dorit foarte mult ca unul din cei trei băieţi, în speţă Horia, să devină inginer silvic. Cum asta nu s-a întâmplat, am hotărât să-i îndeplinesc eu dorinţa! Pentru admiterea la silvicultură se cerea o parte din matematică, fără analiza matematică, care mie, ce-i drept, îmi plăcea cel mai mult, şi biologia generală de clasa a 12-a, pe care am pregătit-o foarte bine pentru bacalaureat. Nici nu se putea altfel cu dl. prof. Aurel Roman. După bacalaureat, am mers împreună cu Horia la Braşov, ca să mă înscriu la Facultatea de Silvicultură. Acolo am avut o surpriză: pentru neîncorporabili (fete şi băieţi care nu făceau armata) erau numai 19 locuri și erau deja înscrişi vreo 300. Horia mi-a explicat că este foarte riscant să mă confrunt cu o aşa concurenţă, având în vedere că eu veneam de la ţară și că m-am pregătit singură, fără meditaţii. În atare condiţii de risc, mi-am depus dosarul la Facultatea de Matematică şi Informatică, unde erau 4 candidați pe loc. Mă bucur că am făcut această alegere. Dacă ar fi să o iau de la capăt, cred că aş merge pe acelaşi drum. Trebuie să-i mulţumesc lui Horia pentru sfatul dat atunci. El mi-a explicat că silvicultura este o meserie mai mult pentru băieţi... Desigur, spunea un mare adevăr, pe care eu atunci nu-l conştientizam. Când au aflat de reuşită, mama a început să plângă, gândindu-se că vor rămâne singuri, dar tata a consolat-o, spunându-i că reuşita mea este o mare mândrie pentru ei.
Anii studenţiei au fost pentru mine cei mai
frumoşi! Facultatea m-a învăţat să-mi organiuez inteligent învăţarea pentru
reuşită, după cum spunea și Pavel Mureşan, un eminent elev al Liceului din
Subcetate: „Învăţarea este o componentă esenţială a existenţei noastre care ne
urmăreşte toată viaţa şi de ea depinde calitatea vieţii noastre de la salariu
până la sănătatea mintală şi durata vieţii. Cei ce învaţă până la adânci
bătrâneţe, cercetările arată că trăiesc semnificativ mai mult şi că îşi
păstrează mintea şi memoria clare." La facultate am avut profesori foarte
buni, pasionaţi de matematică, cu ajutorul cărora am descoperit câmpurile abstracte
şi de fineţe ale matematicii. Am avut parte de colegi deosebiţi, cu care
mergeam la teatru, la filarmonică, la film, la concertele de orgă de la
Biserica Neagră. Facultatea te şlefuieşte, îţi deschide noi orizonturi. Pentru
mine a fost un factor esenţial în devenirea mea ulterioară.
DD: Apoi ați construit o carieră frumoasă la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, ca profesor de matematică… Sunteți profesor cu gradul didactic I, membru al Societății de Științe Matematice din România, colaborator la numeroase lucrări de specialitate. Vorbiți-ne despre bucuriile care vi le-a adus activitatea didactică împlinită cu profesionalism și dăruire timp de câteva decenii.
DD: Lăsând modestia la o parte, concretizați
câteva din cele mai importante realizări profesionale ale dumneavoastră.
LC: Activitatea didactică mi-a adus foarte multe bucurii şi satisfacţii profesionale prin realizările elevilor mei, precum şi prin posibilitatea de a lucra împreună cu colegi din Bistriţa sau din Bucureşti pentru a elabora culegeri de probleme care să vină în sprijinul elevilor în vederea pregătirii pentru performanţă şi pentru examenele de capacitate şi bacalaureat. Sunt coautor, împreună cu un colectiv de profesori coordonat de dl. prof. Cătălin-Petru Nicolescu din Bucureşti, la câteva culegeri de liceu scoase la editura şi tipografia ICAR:
- Matematica - sinteze de teorie, probleme recapitulative grupate pe tematici, teste propuse după model M.E.N., subiecte pentru pregătirea candidaţilor la examenul de bacalaureat - toate profilele;
- Matematica - Bacalaureat, sinteze de
teorie, probleme, teste pentru profil tehnologic şi ştiinţele naturii.
Sunt coautor la culegerea Matematica.
Evaluare națională, 2010, Editura Valeriu.
Sunt referent ştiinţific la următoarele
culegeri-manual:
- Matematica, clasa a 9-a, algebră,
geometrie, trigonometrie;
- Matematica, clasa a 10-a, algebră,
geometrie, trigonometrie;
- Matematica, clasa a 11-a, algebră superioară,
analiză matematică;
- Algebra, sinteze de teorie, exerciţii şi
probleme, clasele 11-12;
- Analiza matematică, sinteze de teorie,
exerciţii şi probleme clasele 11-12;
- Matematica, clasa a 12-a, algebră
superioară, analiză matematică, sinteze de teorie, exerciţii şi probleme.
Am elaborat, împreună cu un colectiv de
profesori din Bistriţa, câteva auxiliare didactice pentru clasele 5-8:
- Matematici complementare pentru gimnaziu,
clasa a 5-a, clasa a 6-a, clasa a 7-a, clasa a 8-a; Editura Optil Grafic,
Craiova 2008, 2009, 2010, 2011.
La Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa organizăm în fiecare an Concursul Interjudeţean „Matematică de drag”, la care participă elevi din judeţele: Sibiu, Mureş, Maramureş, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău. Concursul Interjudeţean de matematică-informatică „Grigore Moisil” se desfăşoară din 5 în 5 ani la liceul nostru; participă județele Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa. Aceasta pentru că, pe linie paternă, marele matematician Grigore Moisil îşi are rădăcinile în ţinuturile Năsăudului şi Maramureşului. La acest concurs am avut bucuria să mă întâlnesc cu consăteanul nostru, Ionel Ţifrea, profesor şi inspector de matematică la Zalău. Pentru elevii pasionaţi de matematică, Catedra de matematică de la şcoala noastră a organizat şi organizează în fiecare vacanță de vară la Costinești „Tabăra de matematică”, la care am participat aproape în fiecare an împreună cu familia mea. În 2005, datorită rezultatelor obţinute la olimpiadele şcolare, am avut onoarea să organizăm Olimpiada de matematică - faza naţională, un eveniment deosebit, unde am cunoscut cei mai buni matematicieni la acea oră de la noi. M-am reîntâlnit, după mulţi ani, cu un fost coleg de facultate, prof. univ. Eugen Păltănea, de mulţi ani membru în colectivul de redacţie al „Gazetei matematice”. Am obţinut, cu elevii mei, multe premii şi menţiuni la olimpiade şi concursuri. Sunt multe, nu le pot enumera. Și anii de muncă sunt mulţi! La acest colegiu pregătirea pentru concursuri şi olimpiade este în fiecare an, ca şi pregătirea pentru bacalaureat, ceva firesc, cu multe ore de pregătire suplimentară! Munca mea şi a elevilor mei mi-a adus multe bucurii şi satisfacţii. Aş menţiona numele a două eleve deosebite: Ancuţa şi Alexandra, pe care le-am avut eleve din clasa a 5-a până la absolvirea liceului. Ancuţa Borla şi-a făcut doctoratul în Franţa, la Marsilia, cu tema „Probabilităţi şi statistică matematică” și acum predă la Université de Provence. Alexandra Jimborean, olimpică la matematică, s-a orientat spre informatică. Alexandra îmi scria pe promoţie la absolvirea liceului: „Doamna dirigintă, Vă mulţumesc pentru tot ceea ce m-aţi învăţat, pentru dragostea pe care mi-aţi arătat-o mereu şi fiindcă aţi făcut ca matematica să pulseze în mine. A dumneavoastră, Alexandra”. De curând, am primit următorul mesaj de la Alexandra: „Doamna profesoară și dirigintă, Vă mulțumesc mult fiindcă ați venit la festivitatea de 10 ani, m-am bucurat mult să vă revăd și mai ales a fost o onoare că ați venit să ne revedem după atâta timp. Cu siguranță, pentru mine, sunteți doamna profesoară de suflet! Îmi amintesc emoțiile olimpiadelor, munca multă, după-amiezile și serile petrecute împreună rezolvând probleme! Vă mulțumesc pentru tot!”
DD: Cine este acum Alexandra Jimborean?
LC: „Totul este număr” spunea Pitagora, iar acest mister fascinant a provocat-o și pe Alexandra. Astfel, a urmat Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj, pe care a absolvit-o cu 10, ca șafă de promoție. A început apoi să numere reușitele în diplome, medalii, publicații, purtând cu sine legendele Transilvaniei în Austria, Linz, unde a urmat un program de master internațional. Apoi în Strasbourg, Franța, a urmat studiile doctorale, beneficiind de o bursă oferită de Guvernul francez, greu accesibilă persoanelor străine. Google i-a oferit Bursa de Excelență „Anita Borg”, iar acum este post-doctorandă la Uppsala University, Suedia; predă studenților și luptă in competiții și proiecte cu specialiști în informatică din toată lumea! În 2013, a fost finalistă la Premiile LSRS pentru Excelență Academică, Categoria Student Român al Anului în Europa nivel postuniversitar. A lucrat la Siemens, Intel, Microsoft.
DD: Alexandra Jimborean (și nu numai ea!) este un Om de valoare, dar care nu uită de unde a plecat și nu uită să vă mulțumească, cu fiecare ocazie, pentru ce ați făcut pentru ea. Nu s-a întors la școală, după 10 ani, să vă spună că s-ar simți umilită să accepte salarul profesorului din România; a venit nu să sfideze, ci să mulțumească încă o dată pentru munca multă, după-amiezile și serile petrecute împreună rezolvând probleme. Realizările profesionale dublate de cele familiale, fundamentate pe un anume crez de viață, sunt condițiile esențiale pentru a face omul fericit. Vă simțiți un om împlinit, fericit?
LC: Este o întrebare ce mă duce cu gândul la
una din cugetările lui Constantin Noica: „Cine nu porneşte încă din tinereţe cu
vrednicia proprie şi uimirea proprie pentru a înţelege miracolul lumii, nu va
ajunge nicăieri, decât în pulberea pe care o aruncă peste noi treierul
timpului.” Se spune că în viaţă Dumnezeu nu te judecă după meritele tale, ci
după eforturile tale. Cu cât obţii un lucru mai greu, cu atât bucuria este mai
mare! Ei, eu de mică am pornit cu vrednicia proprie şi uimirea proprie pentru a
înţelege miracolul lumii, pentru că asta am văzut şi am înţeles de la părinţi!
Am ţinut mereu ştacheta ridicată. Astfel am ajuns să fiu profesoară la cel mai
bun liceu din Bistriţa şi unul între primele zece licee din tară, să am elevi
deosebiţi, cu ambiţii mari, care continuă să aibă ceva de spus acolo unde viaţa
i-a aşezat. La acest liceu a studiat şi băiatul nostru, Virgil-Ioan, a cărui devenire
şi definire au stat sub semnul exigenţei acestei şcoli. El a ales să urmeze
Facultatea de Drept de la Universitatea „Babeş- Bolyai” din Cluj, dorind să
meargă spre magistratură, ca şi tatăl său. Dumnezeu m-a binecuvântat să am
alături de mine un soţ protector, cu suflet mare și un copil deosebit. Cu un
gram de noroc, care e mare lucru dacă-l ai în viaţă, nu pot să spun decât că
sunt un om fericit şi împlinit!
DD: Cum ați reușit să insuflați soțului și fiului dragoste și atașament pentru locul dvs. natal?
LC: A fost cel mai simplu lucru din viaţa
mea! Soţul meu, Virgil-Petru, s-a născut la Sibiu, oraş cu vechi tradiţii
culturale. La Sibiu a urmat Liceul „Octavian Goga” şi Facultatea de Drept, pe
care a absolvit-o ca șef de promoție. El este un mare iubitor de cultură şi
artă, ceea ce nu-i de mirare dacă ne gândim că a învăţat şi a crescut într-un
oraş cu vechi tradiţii culturale, în care şi-au purtat paşii mulţi cărturari şi
dascăli de seamă: Emil Cioran, Gheorghe Lazăr, Octavian Goga, Lucian Blaga,
Constantin Noica, George Coşbuc...
La Subcetate, Între Pâraie, a descoperit locul minunat unde poate citi şi medita în voie, unde îşi poate încărca bateriile pentru a începe toamna o muncă grea, soluţionarea a sute de dosare. În bagajul pe care-l duceam la bunica era obligatoriu o geantă cu cărţi de citit pentru fiecare şi câteva pânze pentru pictură. Băiatul iubeşte foarte mult aceste locuri, de mic abia aştepta ca în vacanţa de vară să mergem la bunica. Vacanțele petrecute de Virgil la bunica rămân cele mai frumoase, cu toate că a văzut multe locuri foarte frumoase în ţară și în străinătate. Între Pâraie a avut libertate deplină să se joace în voie cu verişorii lui Maria şi Andrei, să călărească mieluţii bunicii, să se joace cu pisicile, cu căţelul, să-şi construiască castele din lemne şi să organizeze lupte cu soldaţi, apoi să cosească, dar și să citească, să picteze! Despre paradisul de la munte a spus că va scrie şi el cândva…
DD: Între Pâraie a fost locul întoarcerilor
la obârșie, al reîntâlnirilor cu părinții, cu frații și cu nepoții în fiecare
vacanță. Cum erau aceste revederi?
LC: Trebuie să-ţi spun câteva vorbe despre nepoţii mei care îşi petreceau o parte din vacanţele şcolare la bunici, Între Pâraie. Horia are trei fete: Cristina, Oana şi Maria; Nicu are doi băieţi: Nicu şi Andrei; Mitru are o fată, Gina. În vacanţele şcolare se întâlneau la bunici: iarna la săniuş, vara la zmeură, la joacă... Uneori mai făceam şi matematică! Cristina mi-a amintit de curând o întâmplare amuzantă. Veniseră ea şi Gina să facem pregătire la matematică. Era duminica, la prânz. Noi lucram la masă, iar tata se odihnea pe pat. La un moment dat, fiindcă ele întârziau cu răspunsul la o problemă, tata le zise: „Încă nu aţi rezolvat problema, cu creionul în mână? Eu am rezolvat-o de mult în minte…" şi, desigur, bunicul a dat răspunsul bun, spre uimirea fetelor. Tata era un om aspru, iute la minte. Gina, cum termina şcoala la Târgu Mureș, venea la bunici. Nicu şi Andrei, petreceau și ei o parte din vacanță la bunici, când erau mici. Plăcintele şi pancovele[4] făcute de bunica erau cele mai bune din lume! Acum nepoţii s-au împrăştiat în lume: Cristina şi Oana sunt în America; Nicu şi Andrei lucrează în Germania; Gina este stabilită de mai mulţi ani în Spania... Am rămas toți cu amintirile frumoase și cu dorul! Cristina a postat zilele acestea pe internet poezia Magdei Isanos, Vis vegetal (1937): „Vreau, suflete, să mă dezbar de tine/ şi să trăiesc ca pomii de pe vale,/ cu flori în locul gândurilor tale,/ o viaţă fără rău şi fără bine./ Departe-ntr-o pădure de la munte,/ când păsările toate-or face haz,/ să mă trezesc cu soarele pe frunte/ şi lacrimile cerului pe obraz./ Şi despletita ploaie să mă spele/ de pulberea durerii de demult,/ din care rădăcinile m-au smuls,/ iar nopţile să-mi dea cercei de stele./ Luna cea plină vreau s-o cumpănesc,/ mirată-n lanţul crengii ca pe-un cuib./ De raze şi de sevă să mă-mbuib,/ ca tot deasupra altora să cresc./ Atunci mi-oi face ferecate strune/ din ramurile mele şi-am să cânt/ doar bucuria fragedă că sânt,/ pădurea-n jurul meu o să s-adune." În final, Cristina adaugă: „Citind această poezie, m-am simţit la casa bunicilor, Între Pâraie…"
DD: Ce înseamnă viața dumneavoastră în afară
de profesie și familie? Ce vă bucură, ce vă pasionează?
LC: Mă pasionează lectura, călătoriile, arta… Lectura este o formă a fericirii şi ultima la care putem renunţa. Mă bucură albumele de artă şi tablourile… Acasă avem multe albume de pictură, în mare parte cumpărate de fiul nostru. În timpul liber le răsfoiesc cu mare drag, revăd tablourile marilor pictori, pe care le-am admirat în realitate, vizitând marile muzee din Europa. Apreciez mult jocul cu culoarea, desenul și pictura. Pasiunea mea pentru pictură am avut-o de mică. În clasa a 5-a, când profesor de desen mi-a fost domnul Doru Donciu, am luat premiul I pe judeţ cu un desen în acuarelă. Lucrarea, pentru care am obţinut un loc gratuit în tabără la Homorod, mi-a fost expusă la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Fiul nostru pictează frumos. Multe din tablourile pe care le avem acasă sunt realizate de el. Unele redau imagini ale minunatelor locuri natale ale mele, peisaje de la Subcetate care ne amintesc de picturile lui Monet. După cum vezi, în familie avem pasiuni şi preocupări comune, ceea ce ne ajută să ne petrecem în mod plăcut timpul liber.
DD: Fiind mari iubitori de artă, v-ați propus
ca obiectiv principal,cu ocazia fiecărei călătorii în străinătate, vizitarea
muzeelor de artă…
DD: Ați adunat un tezaur de amintiri
frumoase… La Subcetate, cu ce gânduri vă întoarceți de fiecare dată? Ce vă
bucură și ce vă întristează aici?
LC: Mă bucură frumuseţea locului, liniştea, aerul curat, casa în care am crescut. Mă întristează că nu mai sunt casele de odinioară, că ograda este pustie, că nu mai sunt părinţii care mă aşteptau cu mult drag, că pădurile s-au rărit… Oricum, noi vom continua să venim la casa părintească în fiecare vară, să ne revedem cu cei ce mai sunt, să ne amintim de cei plecați, căci, Doamne, ce oameni am cunoscut la Subcetate! Ceea ce mă fascina când eram copil era înţelepciunea și respectul reciproc al oamenilor din acele vremi. Cu oameni ca mătușa Paraschiva, care nu ştia să scrie și să citească, dar cu o inteligenţă şi o memorie remarcabile, sau ca bunicul Ioan Ţăran, un om înţelept şi foarte bun, era o plăcere să vorbești. Și așa erau majoritatea oamenilor pe atunci: chibzuiți la vorbă, echilibrați și respectuoși. Chiar dacă erau de vârstă apropiată, rude sau prieteni își spuneau „dumneata”.
DD: Este o binecuvântare a vă bucura de ceea
ce aveți: o familie frumoasă, o locuință, o profesiune pe care să o faceți cu
pasiune, casa părintească. Mulțumesc pentru disponibilitatea de a ne povesti
atâtea lucruri frumoase.
LC: Mulţumesc şi eu, Doina! Să ai spor la
lucru şi inspiraţie! Doamne ajută! Așa ne învăța mama să spunem, de când eram
mici, fie că ieşeam din casă, fie că începeam o treabă!
DD: Doamne-ajută!
Iulia Anca Istrate:
RăspundețiȘtergereUn articol cu greutatea unei carti ( un frumos si sensibil "remember"), un cald omagiu locului natal si mai ales parintilor. Spiritul unui autentic pedagog ... ce simte nevoia sa impartaseasca.
CU DUMNEZEU ÎN SUFLET ȘI CU MEMORIA ÎNAINTAȘILOR, NU NE SIMȚIM NICIODATĂ SINGURI”. (Doina Ișfănoni)
RăspundețiȘtergere