Prof. Moldovan Elisabeta
Prof. Buzilă Daniela
In perioada septembrie-octombrie 2015 la
Subcetate s-a desfasurat cursul “Lucrator
in gospodaria agroturistica”, curs desfasurat in cadrul proiectului”Dezvoltare
profesionala si pregatire antreprenoriala pentru persoane fara un loc de munca
din mediul rural”.
Pe durata a 360 de ore, din care 120 ore
pregatire teoretica si 240 de ore pregatire practica, celor 28 de cursanti cu
domiciliul in Subcetate sau in localitatile invecinate, le-au fost prezentatede catre lectorul cursului,
domnisoara Daniela Tifrea, informatii interesante si utile despre activitatea
agroturistica Cursantii au intocmit machete ale gospodariilor agroturistice
axate pe cresterea pasarilor si iepurilor, pe cresterea vitelor si mieilor,a
porcilor, pe pastravarie si echitatie, pe albinarit.De asemenea acestia au
intocmit afise ,pliante,brosuri in care au prezentat pachete cu activitati
agroturistice recreative si in acelasi timp instructive, care se preteaza la
zona noastra. Au fost luate in discutie
posibilitatilede valorificare a traditiilor si mestesugurilor locale (arta lemnului, costumele populare, tesaturille, cusaturile,
broderiile, impletitul), a frumusetii peisajului (posibilitatea de a face
trasee cu bicicleta, turism ecvestru,
plimbari in natura la piciorsau cu caruta), a traditiilorculinare din zona.
Agroturismul este o
forma de turism - relativ recenta in Romania - ce a aparut din necesitatea
gasirii unor solutii de crestere a veniturilor gospodariilor rurale prin
valorificarea potentialului lor economic. Acest potential se refera atat la
excedentul de cazare existent in gospodaria taraneasca -pregatit si amenajat
special pentru primirea de oaspeti - cat si la bunurile si serviciile oferite
de aceasta spre consumul persoanelor care vin in mediul rural pentru
relaxare, odihna si agrement.
Si gospodariile
taranesti din localitatea noastra pot oferi servicii agroturistice care pot varia de la servirea mesei, servicii de insotire
si calauza turistica pe anumite trasee sau initiere in anumite mestesuguri
traditionale, la posibilitatea practicarii unor sporturi sau asistarii la o
serie de obiceiuri traditionale din gospodarie, localitate sau zona (sezatori,
hore satesti, colinde, hramuri bisericesti, targuri traditionale, spectacole
folclorice, etc).
Activitatea
principala a unui lucrator din gospodaria agroturistica se desfasoara in cadrul
gospodariei agroturistice care cuprinde activitati de cultura a plantelor
agricole in special legumicole, de creştere a animalelor de productie, de
intretinere a utilajelor si bunurilor din dotare.Ocupatia presupune amenajarea
si intretinerea corespunzatoare a spatiilor verzi si a amenajarilor de
agrement. Pentru indeplinirea cu succes a activitatilor sale lucratorului din
gospodaria agroturistica ii sunt necesare competente care sa contribuie la
promovarea serviciilor agroturistice prin lucrari de intretinere si amenajare a
spatiilor de servire si cazare, de pregatire a preparatelor culinare simple si
de servire a hranei si a bauturilor, de etalare cat mai veridica a specificului
zonal si prin respectarea traditiilor culinare si estetice.Ocupatia presupune
abilitati in primirea si comunicarea cu turistii, de instalare a unui climat
atractiv, de acordarea de servicii, la cerere, de antrenare cu profesionalism a
turistilor in activitati proprii gospodariei. Lucratorul in gospodaria
agroturistica asigura securitatea turistilor si a bunurilor prin actiuni de
prevenire si de rezolvare a situatiilor periculoase.
Cursantii si.au insusit toate aceste
lucruri si avem increderea ca in curand se vor gasi solutii pentru
valorificarea potentialului turistic al asezarii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu