duminică, 24 iunie 2018

Ziua Tricolorului -Subcetate, 24 iunie 2018


Drapelul național al României a fost sărbătorit la Subcetate cu bucurie şi mândrie. Asociaţia Centrul Cultural Ardealul alături de Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, de Consiliul Judeţean şi de Primăria comunei Subcetate, au organizat o amplă manifestate culturală dedicată Zilei Tricolorului. În demersul lor au fost sprijiniţi de parteneri precum Liceul Miron Cristea din Subcetate, Şcoala Gimnazială Miron Cristea, Topliţa, Asociaţia Culturală Dobreanu, Subcetate, Asociaţia C.R.D.D. Orizont 2050 Topliţa şi Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, Miercurea Ciuc.
Programul a început cu parada militară şi cu defilarea gărzii de onoare a Brigadei Vânători de Munte, urmată de sfinţirea şi arborarea drapelului în centrul localităţii. Au adresat câteva cuvinte audienţei Ion Rizea, primarul comunei Subcetate şi Jean Andrei Jenică, prefectul judeţului Harghita. David Bordea a recitat Trei culori, iar Lorena Cotfas E scris pe tricolor “Unire”. A urmat un program artistic în cadrul căruia au evoluat pe rând Alesia Ciubucă de la Gradiniţa Voinicelul, Topliţa, Raluca Burnar de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Topliţa, Mădălina Roman şi Roxana Truţa de la Şcoala Gimnazială Miron Cristea, Topliţa, Alexandra Bucur de la Colegiul Naţional Unirea din Târgu-Mureş şi Alexandra Colceriu, absolventă a Conservatorului din Timişoara. Publicul a mai putut urmări o suită de jocuri populare din Banat, Moldova și locale (jocurile bărbătești) prezentată de Ansamblul Rapsodia Călimanilor Junior şi un colaj de muzică patriotică. Artiştii au fost acompaniaţi de Grupul Instrumental Lira.
După momentul artistic a urmat o altă activitate importantă: Simpozionul Ideal, Speranţă, Jertfe şi Împlinire, moderat de poetul Ionel Simota. În deschidere, prefectul Jean Andrei Jenică a înmânat diplome şi plachete de onoare unor descendenţi ai participanţilor din comuna Subcetate la Marea Unire. Acesta este un gest minim de recunoaştere. Trebuie să ne cunoaştem adevărata valoare şi adevăratele valori ale comunităţii din care facem parte, spunea prefectul judeţului Harghita. Aşa cum afirma primarul Ion Rizea, puţine comunităţi din judeţul nostru se pot mândri cu atâţia oameni de valoare precum comuna Subcetate. Poetul Ionel Simota spunea că putem considera ziua de 24 iunie 2018 o zi istorică pentru Subcetate şi că puţine localităţi din judeţ se pot mândri cu un eveniment de o asemenea anvergură în anul Centenarului. Este necesar ca în fiecare localitate să existe un tricolor, sublinia poetul. Toate activităţile din acest an se adresează tinerilor. Noi am considerat această activitate o necesitate, mărturisea Doru-Viorel Ciubîcă, preşedintele Asociaţiei Centrul Cultural Ardealul, care mai spunea că lucrează împreună cu echipa de proiect la o broşură în care îşi propun să cuprindă toţi participanţii la Marea Unire, originari din Subcetate, şi pe descendenţii lor.
Prima expunere din cadrul simpozionului, cu titlul Ideal, Speranţă, Jertfe şi Împlinire, a fost susţinută de prof. Doina-Ana Dobrean, care a vorbit despre participanţii din Subcetate la primul război mondial şi la Marea Unire. Unirea nu s-a înfăptuit într-o zi, ci s-a pregătit în timp, 1 decembrie 1918 fiind apogeul acestei uniri săvârşite de-a lungul secolelor. La Unire au contribuit mulţi intelectuali şi cărturari, afirma prof. Doina-Ana Dobrean. A urmat o prezentare despre rolul regalităţii în înfăptuirea Marii Uniri. Prof. Floarea Nistea de la Şcoala Gimnazială Miron Cristea, Topliţa, a vorbit despre regele tuturor românilor în lucrarea Regele Ferdinand – omul din spatele Marii Unirii, punând accent pe parcursul politic, personalitatea şi faptele regelui care a făcut România să prospere. Prof.dr. Dorel Marc, istoric şi etnolog, a susţinut o prezentare despre memoriile lui Dumitru Antal şi despre manifestul scris de acesta pentru tineret, pe când avea doar 24 de ani. Şi nu în ultimul rând, prof. Anda Ianoşi, director al Şcolii Gimnaziale Miron Cristea, Topliţa, a vorbit publicului despre personalitatea şi faptele măreţe ale mitropolitului Ioan Sălăjan.                         La final a avut loc şi o prezentare de carte. Poetul Ionel Simota a vorbit despre cel mai recent volum al seriei La obârşie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, volumul 5, semnat de prof. Doina Dobrean şi prof. Vasile Dobrean.  
Este evident din cele expuse anterior că evenimentul de duminică a fost unul aparte, o manifestare culturală amplă şi o pagină de istorie pentru comuna Subcetate.











Text şi foto: Cosmina M. OLTEAN


Derularea evenimentelor în imagini:

Foto: prof. Doina DOBREANU






















(Foto: prof. Anișoara Balog)










Foto: Liviu SBANCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu